Republica Moldova poate conta, în procesul de aderare la Uniunea Europeană, pe sprijinul financiar și expertiza a zeci de țări și organizații internaționale. Aceasta este concluzia conferinței de la București a ”Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova”.
Afectată de crize multiple, din cauza războiului din Ucraina, Moldova trebuie să facă reforme în drumul său către aderarea la Uniunea Europeană.
Într-un interviu pentru Euronews, ministrul moldovean al muncii și protecției sociale, Marcel Spătari, a vorbit despre provocările cu care se confruntă țara sa și ce pași de modernizare vor fi luați.
”Republica Moldova a primit în primăvară cei mai mulți refugiați, ceea ce însumează 4% din populația noastră, jumătate copii. Sunt foarte multe femei care și-au lăsat soții în Ucraina, soți care luptă, soțiile sunt pe teritoriul țării noastre. Societatea întreagă s-a mobilizat, refugiații sunt găzduiți de familii. Peste 90% din refugiați sunt găzduiți de familii sau în chirie. Restul, în 70 de centre de refugiați. Sunt susținute de organizații internaționale care livreaza produse”, a declarat Marcel Spătari.
Acesta adaugă că Republica Moldova are un sistem de rambursare a cheltuielilor din centre.
”Înaltul Comisariat ONU pentru refugiați a implementat un mecanism de sprijin financiar. E un program care dureaza cel putin șase luni și probabil va fi extins. Este dificil să îi integrăm pentru că sunt foarte mulți copii. Acum e vacanță. Anul trecut mulți copii au studiat la distanță. Pentru familiile care rămân pe termen lung trebuie să acceptam copiii în clasele noastre. Toți copiii refugiați sunt asigurați medical.”, a adăugat el.