Regele Charles al III-lea a fost ovaționat la scenă deschisă, la primul său discurs adresat națiunii după ce monarhul a fost diagnosticat cu cancer. Suveranul britanic a participat la ceremoniile de la Portsmouth, locul de unde trupele aliaților au plecat să elibereze Franța de sub ocupația nazistă, în marea operațiune a debarcării care a avut loc în urmă cu 80 de ani. Charles a elogiat curajul, rezistența și solidaritatea celor care au făcut posibilă o Europă liberă.
Regele Charles al III-lea, primul discurs adresat națiunii după diagnosticul de cancer
Monarhul în vârstă de 75 de ani şi-a reluat apariţiile publice la sfârşitul lunii aprilie, în timp ce îşi continuă tratamentul pentru boală.
Autoritățile britanice au organizat o serie de ceremonii la Portsmouth în memoria soldaților britanici și americani care au participat la eliberarea Franței, în iunie 1944. Charles a fost însoțit de Regina Camilla, Prințul William și premierul Rishi Sunak.
Invitații de onoare au fost veteranii care au luptat în al Doilea Război Mondial.
Regele Charles al III-lea: „Este datoria noastră să ne asigurăm că noi și viitoarele generații nu vom uita serviciul și sacrificiul lor în lupta pentru înlocuirea tiraniei cu libertatea. Drepturile noastre și libertatea câștigată cu un preț atât de mare aduc cu ele responsabilitatea față de ceilalți în exercitarea libertății. Acțiunile aliaților din acea zi au făcut ca forțele libertății să câștige un prim teren în Normandia, pentru ca apoi să elibereze Franța și, în cele din urmă, întreaga Europă din strânsoarea unui totalitarism brutal.
Să ne angajăm din nou că ne vom aminti mereu să îi prețuim și onora pe cei care au servit în acea zi și să ne ridicăm la înălțimea libertății pentru care au murit, prin echilibrarea drepturilor cu responsabilitățile noastre față de țară, căci le suntem veșnic datori”, a spus monarhul.
Charles a discutat cu veteranii și le-a mulțumit personal pentru serviciul adus. De altfel, cele mai multe aplauze au fost pentru eroii de război care au urcat pe scenă.
Mary Scott, veterană de război: „Transmiteam mesaje trupelor care debarcau pe plajele din Normandia. Așa că am auzit totul, am auzit zgomotul de fundal, focurile de mitralieră, tunurile, exploziile provocate de bombe, avioanele. Am auzit oameni care strigau, care țipau. A fost îngrozitor”.
Spectacolul s-a încheiat cu un show aviatic. Zeci de parașutiști din Marea Britanie, Statele Unite, Belgia și Canada au sărit din aeronava forțelor aeriene British Royal Air Force în aceeași zonă istorică în care aliații au sărit în urmă cu 80 de ani în cadrul misiunii de eliberare a Franței.
Marele eveniment dedicat Zilei Debarcării Aliaților va avea loc, însă, în Franța, iar Regele Charles al III-lea va fi și el prezent, alături de alți lideri. Va fi prima vizită în străinătate a suveranului de la anunţul că acesta are cancer, despre care Palatul Buckingham nu a oferit alte detalii.