Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reforma UE: Parlamentul European a adoptat o serie de propuneri de modificare a tratelor Uniunii

Parlamentul European a adoptat miercuri o rezoluţie care include mai multe propuneri pentru reforma UE, printre care şi luarea unui număr mai mare de decizii în Consiliu prin vot cu majoritatea calificată.

Potrivit unui comunicat al PE, propunerile au fost făcute în urma Conferinţei privind viitorul Europei, într-un context caracterizat de provocări fără precedent şi crize multiple. Legislativul comunitar susţine reforme care au scopul declarat de a întări capacitatea Uniunii de a acţiona şi de a da mai multă greutate opiniilor cetăţenilor în procesul decizional.

Propunerile Parlamentului European

Printre propunerile PE se află instituirea unui sistem care să reflecte mai bine un concept bicameral şi reducerea blocajelor în Consiliu prin luarea unui număr mai mare de decizii prin vot cu majoritate calificată şi prin procedura legislativă ordinară. De asemenea, eurodeputaţii vor ca PE să aibă drept deplin de iniţiativă legislativă şi un rol de colegiuitor pentru bugetul pe termen lung.

Alte propuneri vizează revizuirea normelor referitoare la componenţa Comisiei (redenumită "Executivul European"), inclusiv privind alegerea preşedintelui Comisiei (care ar urma să fie numit de Parlament şi aprobat de Consiliul European, ceea ce reprezintă o inversare a procesului actual), limitarea numărului de comisari la 15 (cu un sistem de rotaţie între statele membre), autorizarea preşedintelui Comisiei să îşi aleagă colegiul pe baza preferinţelor politice, ţinând seama de echilibrul geografic şi demografic, şi posibilitatea de a introduce o moţiune de cenzură împotriva unui comisar individual.

Mai multă transparență în Consiliu

De asemenea, eurodeputaţii vor o transparenţă mult mai mare în Consiliu prin publicarea poziţiilor statelor membre pe teme legislative şi o mai mare implicare a cetăţenilor în procesul decizional prin introducerea unei obligaţii ca Uniunea să creeze mecanisme participatorii adecvate şi prin întărirea rolului partidelor politice europene.

Eurodeputaţii solicită mai multe competenţe UE pe problemele legate de mediu şi competenţe comune în domeniile unde, în prezent, statele membre au competenţe exclusive: sănătatea publică (în special privind ameninţările transfrontaliere şi sănătatea sexuală şi reproductivă şi drepturile aferente), protecţia civilă, industria şi educaţia. Competenţele partajate existente ar trebui extinse în mai multe domenii precum energia, afacerile externe, securitatea şi apărarea, politica privind frontierele externe şi infrastructura transfrontalieră, consideră PE.

Raportul, aprobat cu 305 voturi pentru, 276 împotrivă şi 29 abţineri, a fost pregătit de cinci coraportori care reprezintă o majoritate extinsă în Parlament. Rezoluţia însoţitoare a fost adoptată cu 291 voturi pentru, 274 împotrivă şi 44 abţineri.

Deputaţii europeni şi-au reiterat apelul la modificarea tratatelor Uniunii Europene şi au cerut Consiliului să transmită aceste propuneri Consiliului European "imediat şi fără deliberare". Este acum la latitudinea şefilor de stat sau de guvern ai Uniunii Europene să convoace o Convenţie, printr-o decizie luată cu majoritate simplă. Se preconizează că preşedinţia spaniolă a Consiliului UE va trimite Consiliului European aceste propuneri în decembrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE