Cazurile tot mai frecvente de posibilă corupție în lumea fețelor bisericești au dus la necesitatea discuției de a crea un organism special chiar în interiorul Bisericii Ortodoxe Române, care să se ocupe cu așa ceva.
Binecunoscuta situație a lui IPS Teodosie este doar ultima pe o listă care s-a tot mărit în ultimii ani.
Organismul nou care îi va ancheta pe corupții din Biserică
În aceste condiții, Sfântul Sinod a luat în calcul, din decembrie 2023, o modalitate de a preveni sau de a pedepsi eventualele fapte de corupție. Practic, vor fi introduse anumite corpuri canonice de control juridic și financiar, ca măsură de prevenție sau de control, după cum a declarat, pe 15 septembrie, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR.
Prezent în studioul Euronews România, în cadrul emisiunii Vocile care contează, Bănescu a dat detalii și a adus în discuție cazurile care au ținut capul de afiș în ultima vreme.
Vasile Bănescu, purtător de cuvânt BOR: "Mă refer și la cazul episcopului Ioachim, de la Bacău. Nu știu acolo ce s-a întâmplat, nu am informații despre deschiderea unui proces acolo. Asta se numește, în termeni teologici, simonie (n.r.: încercarea de a "cumpăra" o parohie), tentativa de a cumpăra sau de a vinde ceva sfânt este ceva care, pur și simplu, scandalizează prin natura sa, pentru că lucrurile sfinte nu pot fi nici cumpărate, nici vândute.
Nu poți să vinzi Sfânta Împărtășanie și, in extenso, nu poți să vinzi o parohie. Cumpărarea de influență și oferirea de bani pentru a fi numit preot într-o parohie, bani oferiți, firește, undeva mai sus, este un lucru foarte grav. Dar poziția Bisericii, legislația Bisericii, statutul Bisericii sunt foarte clare. Aceste lucruri se sancționează drastic. Simonia este un păcat, de fapt, dincolo de aspectul moral, este și o culpă foarte gravă din punct de vedere administrativ. Cumpărarea de parohii antrenează degradarea corpului eclezial și a corpului comunitar. E foarte grav."
Se înființează DNA-ul Bisericii
Astfel, Biserica Ortodoxă Română intenționează să facă o adevărată reformă în acest sens, una chiar istorică. Iar decizia va veni în februarie.
Vasile Bănescu, purtător de cuvânt BOR: "Este o adecvare la o realitate nefericită. Dacă încep să apară asemenea cazuri, Biserica trebuie să se apere pe ea însăși, uneori, de oameni din interior. Aceste organisme vor apărea. Vă amintiți de nefericitul caz al fostului episcop de Huși. Nu exista până atunci un organism de judecare a ierarhilor, pentru că Biserica nu s-a confruntat, în istoria Ei, cu asemenea cazuri extrem de grave.
Când apar asemenea cazuri, corpul Bisericii sau forurile Ei importante trebuie să se mobilizeze. Cel mai mare adversar al Bisericii nu este în exterior, demonul lucrează și în interiorul Bisericii, ispitindu-i pe unii. Așadar, ratarea vocației unora și nevrednicia pe care o atrage ratarea vocației este cel mai mare adversar al Bisericii. Și Biserica, prin capul ei perfect lucid și foarte realist, Patriarhul, reacționează.
Biserica trebuie să se adecveze la realitate. Mesajul creștin nu poate rata realitatea omului căruia i se adresează. La termenul feudal mă refer. Părintele Patriarh este președintele Sfântului Sinod. Nu el conduce, cu mână unică, Biserica Ortodoxă Română. Există o ierarhie, dar actele de decizie importante cu adevărat, cum ar fi caterisirea, scoaterea din cler a unui episcop - nu vorbim de preoți, ci de ierarhi - nu poate fi făcută de părintele Patriarh, pentru că nu-i permite statutul, ci de Sinod, care e compus din toți episcopii și mitropoliții din Patriarhia română din România, cât și din afara granițelor.
Sfântul Sinod se va confrunta, în februarie, cu cazul de la care a pornit discuția. Nu pot anticipa ce decizie se va lua. E foarte importantă apariția unei decizii judiciare a autorităților care anchetează acest caz. În măsura în care o asemenea decizie va fi una de condamnare, fără îndoială că va atrage după sine o sancțiune probabil simetrică, ca gravitate, și din partea autorității bisericești.
E un caz imaginar (n.r.: dacă există o condamnare, Sinodul poate decide să-l păstreze în funcție pe un episcop). Eu nu vreau să mi-l imaginez așa, eu cred că o condamnare pentru o problemă gravă nu poate lăsa indiferent Sfântul Sinod."
Astfel, va fi înființat acest "DNA al Bisericii". Vorbim despre corpurile canonice de control juridic și financiar, care sunt coordonate de Patriarhul României. Însă cum vor funcționa acestea și cine va face parte din ele?
Vasile Bănescu, purtător de cuvânt BOR: "Juriști, economiști, etc. Această discuție va fi purtată, în Sfântul Sinod, în a doua parte a lunii februarie. Poate ne întâlnim atunci ca să descriem aceste organisme care doar au fost decise spre înființare.
DNA e cu totul altceva, dar ca misiune, tot despre corupție va fi vorba. E o problemă a societății întregi. Dacă noi am ajuns să discutăm cazuri atât de triste, este pentru că societatea românească s-a degradat din acest punct de vedere. Corupția a devenit o boală a organismului comunitar, care antrenează disfuncționalități uriașe, de vreme ce corupția sabotează bunul mers al societății.
Doar cazurile foarte importante. De exemplu, Sfântul Sinod nu se ocupă cu corupția unui preot. Preotul respectiv este judecat de consistorii, organisme mai mici la fiecare eparhie.
Acest episcop de la Huși nu mai există ca episcop, s-a retras, trăiește undeva la o mănăstire și e ceva absolut ireversibil în legătură cu acel caz. Înțeleg că e o anchetă judiciară care nu s-a terminat."