În urmă cu două săptămâni, în timpul unui miting pro-palestinian, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a criticat Israelul pentru intervenția în Fâșia Gaza și a declarat că țara sa va face demersurile pentru a proclama Israelul "stat criminal de război".
În plus, Erdogan a declarat că gruparea Hamas este o "mișcare de eliberare", deși UE, SUA și multe alte state din NATO consideră Hamasul o grupare teroristă. În ciuda poziției sale, Erdogan nu prea a fost criticat de marii lideri din UE și mulți au preferat să evite subiectul și să se abțină.
Reacția lui Jens Stoltenberg după ce Erdogan a declarat că sprijină cauza Hamas
În aceste condiții, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost întrebat dacă această poziție afectează cumva NATO, mai ales că Turcia este stat membru.
"Niciodată nu e uşor când avem opinii diferite în interiorul alianţei. Nu afectează însă ceea ce facem sau ce nu facem, pentru că nu jucăm un rol în acel conflict anume. (...) Deşi aliaţii NATO sunt de acord asupra multor principii fundamentale, există şi diferenţe", a spus Jens Stoltenberg, potrivit agenției germane DPA.
Mulți au făcut chiar legătura între această tăcere a marilor lideri și așteptarea ca Turcia să ratifice aderarea Suediei la NATO, alături de cele 31 de state. Însă Stoltenberg nu crede că există vreo legătură: "Sunt două chestiuni foarte separate".
Stoltenberg susține că pricipala preocupare a NATO este cu totul alta în acest moment.
"Dacă războiul escaladează într-un conflict regional mai amplu, atunci sigur că NATO trebuie să se asigure că își poate proteja teritoriul. Dar acum, principala sarcină este de a preveni o asemenea escaladare", a spus Stoltenberg.
Săptămâna viitoare, Recep Tayyip Erdogan se deplasează la Berlin, unde va fi primit de cancelarul Germaniei, Olaf Scholz.