Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Război Israel-Hamas, ziua 30. Evacuările din Gaza au fost suspendate. Președintele palestinian, presiuni asupra SUA pentru a asigura încetarea focului în Gaza

Președintele Joe Biden anunță progrese în ceea ce privește demersurile de obținere a unei pauze umanitare în Gaza. Liderul de la Casa Albă dă de înțeles că există posibilitatea ca luptele din Gaza să se oprească pentru o scurtă perioadă în care în regiune să ajungă convoaie umanitare.

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, afirmă că peste 30 de persoane au fost ucise într-un bombardament israelian asupra taberei de refugiați Maghazi din centrul Gaza, sâmbătă seara, relatează Agenția France-Presse.

Situația rămâne dificilă și la granița dintre Gaza și Egipt, dar autoritățile au promis că evacuările vor fi reluate astăzi, pentru câteva ore.

Urmăriți și evenimentele din ziua 29 a războiului Israel-Hamas.

Sumar:

  • Ministerul Sănătății din Gaza spune că trupurile palestinienilor morți, precum și răniții continuă să se adune în spitalele copleșite.
  • Bombardamentele israeliene au distrus principala sursă de apă din tabăra de refugiați Jabalia, care a fost lovită în mod repetat în ultimele zile.
  • Ministrul israelian care a spus că aruncarea unei bombe nucleare asupra Gaza este o posibilitate, a fost suspendat de la reuniunile guvernamentale pe termen nelimitat, a informat presa israeliană citând o declarație a biroului premierului.
  • Președintele Autorității Palestiniene i-a spus lui Blinken că trebuie să existe o ”încetare imediată a focului” în Gaza.
  • Cel puțin 9.488 de palestinieni au fost uciși în atacurile israeliene asupra Gaza începând cu 7 octombrie. Peste 1.400 de persoane au fost ucise în Israel.
05/11/2023 , 18:29

Evacuările din Gaza au fost suspendate. Președintele palestinian, presiuni asupra SUA pentru a asigura încetarea focului în Gaza

Se fac încă eforturi pentru a relua evacuările de răniți din Gaza și de cetățeni străini prin punctul de trecere Rafah către Egipt, suspendate de sâmbătă după un atac mortal asupra unei ambulanțe, au declarat oficiali egipteni, americani și qatarezi.

Președintele palestinian Mahmoud Abbas a cerut o încetare imediată a focului din partea Israelului în cadrul unei întâlniri cu secretarul de stat american Antony Blinken la Ramallah, în timp ce ministerul sănătății din Gaza a declarat că zeci de persoane au murit în urma unui atac asupra unei tabere de refugiați în cursul nopții.

Blinken, care a respins ideea unei încetări a focului din partea Israelului de teamă că aceasta ar avantaja Hamas, a efectuat o vizită neanunțată în Cisiordania ocupată, ca parte a eforturilor de a preveni extinderea războiului dintre Israel și Hamas.

Punctul de trecere Rafah către peninsula egipteană Sinai este singurul punct de ieșire din Gaza care nu este controlat de Israel. Două surse egiptene au declarat că camioanele cu ajutoare au putut intra în continuare în Gaza.

Evacuările au început miercuri, în baza unui acord negociat la nivel internațional. Mai mult de 300 de americani au părăsit Gaza, dar unii au mai rămas, a declarat Jonathan Finer, consilier adjunct pentru securitate națională.

05/11/2023 , 14:56

Antony Blinken: Autoritatea Palestiniană ar trebui să joace un rol central în acțiunile viitoare din Fâșia Gaza

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken i-a spus duminică liderului palestinian Mahmoud Abbas că Autoritatea Palestiniană ar trebui să joace un rol central în ceea ce urmează în Fâșia Gaza, a declarat pentru Reuters un înalt oficial al departamentului de stat.

Înalt oficial a adăugat că ”viitorul Gazei nu a fost punctul central al întâlnirii, dar Autoritatea Palestiniană părea dispusă să joace un rol”.

Blinken a făcut o vizită neanunțată în Cisiordania ocupată de Israel pentru a se întâlni mai devreme cu președintele Autorității Palestiniene Abbas. Perechea a vorbit timp de o oră, dar nu a făcut o apariție comună în presă sau a emis o declarație comună.

O citire a întâlnirii din biroul lui Abbas a spus că acesta i-a spus lui Blinken că trebuie să existe o încetare imediată a focului în Gaza. SUA au refuzat să solicite unul. Sâmbătă, Blinken a spus că o încetare a focului va permite Hamas să se regrupeze.

05/11/2023 , 13:55

Iranul spune că SUA vor fi ”lovite puternic” dacă nu există încetare a focului în Gaza

Iranul a spus că SUA ar fi ”lovite puternic” dacă Washingtonul nu va implementa o încetare a focului în Gaza.

”Sfatul nostru pentru americani este să oprească imediat războiul din Gaza și să pună în aplicare o încetare a focului, altfel vor fi loviti puternic”, a declarat ministrul iranian al Apărării, Mohammad Reza Ashtiani, citat de agenția de știri semioficială Tasnim.

Iranul consideră că SUA sunt ”implicate militar” în conflict, a adăugat el.

05/11/2023 , 13:34

Palestina condamnă comentariile ministrului israelian asupra bombei nucleare

Ministerul de Externe al Palestinei a condamnat comentariile unui ministru israelian în care a cerut lansarea unei bombe nucleare asupra Gaza.

”Aceste remarci sunt o traducere a războiului genocid pe care Israelul l-a purtat împotriva Fâșiei Gaza de 30 de zile”, a spus ministerul într-un comunicat.

Presa israeliană a raportat că Eliyahu a fost suspendat de la reuniunile guvernamentale pe termen nelimitat, citând o declarație a biroului premierului.

05/11/2023 , 13:13

Președintele Autorității Palestiniene i-a spus lui Blinken că trebuie să existe o ”încetare imediată a focului” în Gaza

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, i-a declarat duminică secretarului de stat american Antony Blinken la Ramallah că trebuie să existe o ”încetare imediată a focului” și să fie permisă intrarea ajutorului umanitar în Fâșia Gaza, a declarat purtătorul de cuvânt al său, Nabil Abu Rudeineh, pentru Reuters.

SUA au rezistat solicitărilor de încetare a focului, argumentând că ar permite Hamas-ului timp să se regrupeze.

05/11/2023 , 12:43

Antony Blinken, vizită neașteptată la Ramallah

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a discutat duminică la Ramallah cu preşedintele Autorităţii palestiniene Mahmoud Abbas, într-un moment în care comunitatea internaţională se teme de o extindere a războiului dintre Israel şi Hamas în Cisiordania, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Este prima deplasare a secretarului de stat al SUA în Cisiordania de la începutul războiului, pe 7 octombrie, după atacul sângeros asupra teritoriului israelian al mişcării palestiniene islamiste care controlează Fâşia Gaza, urmat de riposta dură a statului evreu.

Vizita neanunţată a lui Antony Blinken la Ramallah vine în contextul turneului său în Orientul Mijlociu care a mai cuprins Israelul şi Iordania.

05/11/2023 , 11:44

O dronă israeliană a lovit lângă ambulanțe în sudul Libanului

S-a susținut că drona a ”țintit direct” cele două ambulanțe care se îndreptau spre sud pentru a asista mai multe persoane rănite într-un atac israelian care a lovit o casă peste noapte.

Oficialii locali și medicali au declarat pentru AP că armata libaneză și Crucea Roșie au transportat paramedicii răniți la un spital din Tir, deoarece atacurile israeliene nu s-au oprit. Oficialii au vorbit sub condiția anonimatului din cauza sensibilității situației.

05/11/2023 , 11:21

Un ministru israelian a fost suspendat după un comentariu asupra unei bombe nucleare

Ministrul israelian care a spus că aruncarea unei bombe nucleare asupra Gaza este o posibilitate a fost suspendat de la reuniunile guvernamentale pe termen nelimitat, a informat presa israeliană citând o declarație a biroului premierului.

Pe lângă comentariul asupra bombei nucleare, Amihai Eliyahu a sugerat, de asemenea, că întreaga populație a enclavei asediate s-ar putea muta în Irlanda sau în zonele deșertice.

Ulterior, Eliyahu a revenit la comentariul său spunând că a fost ”metaforic”.

05/11/2023 , 10:14

Sirine de avertizare în Israel

Pe canalul său Telegram, forțele armate israeliene au afirmat că "în urma sirenelor care au sunat în nordul Israelului, un interceptor a fost lansat spre o țintă suspectă care a trecut din Liban în Israel".

Canalul Telegram a anunțat sirenele de avertizare în urmă cu aproximativ treizeci de minute. Afirmațiile nu au fost verificate în mod independent, relatează The Guardian.

05/11/2023 , 09:09

Șase țări arabe îi cer secretarului de stat al SUA să pună capăt ofensivei israeliene din Gaza

Miniştrii de externe din şase ţări arabe i-au cerut sâmbătă secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, "încetarea imediată" a ofensivei israeliene împotriva Gaza, pentru a pune capăt "catastrofei" din enclava palestiniană, şi au considerat că este "inacceptabil să o justifice" sau "să o califice drept autoapărare".

"Acesta este un război aprig care ucide civili, le distruge casele, şcolile, spitalele, moscheile şi bisericile şi nu poate fi justificat şi nici nu va aduce securitate Israelului sau pace în regiune", a insistat ministrul de externe iordanian, Ayman al Safadi, într-o conferinţă de presă cu Blinken şi cu omologul lor egiptean, Sameh Shoukry.

Ministrul apărării israelian Yoav Gallant a declarat sâmbătă că Israelul îl va "găsi" şi "elimina" pe liderul mişcării islamiste palestiniene Hamas în Fâşia Gaza, Yahya Sinouar. "Îl vom găsi pe Sinouar şi îl vom elimina", a afirmat Gallant în timpul unei conferinţe de presă la Tel Aviv. "De acest şabat noi am dus lupte dificile în interiorul Fâşiei Gaza. Am terminat încercuirea (oraşului Gaza) şi forţele noastre operează dinspre sud şi nord", a continuat el. "Iar pentru a face aceasta, am intrat în zone rezidenţiale", a mai anunţat Yoav Gallant.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE