Armata israeliană a atacat un convoi de ambulanţe care se pregătea să transporte răniţi de la spitalul al-Shifa.
Urmăriți și evenimentele din ziua 27 a războiului Israel-Hamas.
Sumar:
- Premierul Netanyahu nu vrea să accepte cererile de încetare temporară a focului dacă Hamas nu eliberează ostaticii.
- MAE anunță că încă doi români sunt luați ostatici în Fâșia Gaza.
- Statele Unite vor cere Israelului să permită pauze umanitare în Fâșia Gaza. Acesta este mandatul secretarului american de Stat, Antony Blinken, pentru vizita pe care o începe vineri în Israel. În același timp, Camera Reprezentanților din Congresul American a votat un proiect de lege prin care Israelul va primi peste 14 miliarde de dolari. Proiectul însă nu include și ajutor pentru Ucraina. Din acest motiv, surse din administrația prezidențială spun că președintele Biden va respinge legea.
- Israelul a continuat atacurile aeriene ucigașe asupra Fâșiei Gaza, cel puțin 9.061 de persoane fiind acum cunoscute ca fiind ucise în enclava palestiniană. Mai mult de 1.400 de persoane au fost ucise în Israel. De asemenea, 19 soldați au fost uciși de la începutul invaziei terestre.
- Armata israeliană a declarat că a înconjurat orașul Gaza și că continuă să avanseze, iar un purtător de cuvânt a adăugat că o încetare a focului "nu este în discuție", în ciuda presiunilor internaționale.
- "Lucrătorii din Gaza care se aflau în Israel în ziua în care a început războiul vor fi trimişi înapoi în Gaza. Israelul întrerupe toate legăturile cu Gaza, nu vor mai fi muncitori palestinieni din Gaza”, a declarat cabinetul de securitate israelian într-un comunicat. Aproximativ 18.500 de locuitori din Fâşia Gaza aveau permise de muncă în Israel.
- Punctul de trecere Rafah, deschis a treia zi pentru evacuarea unui număr limitat de persoane.
- Miniştrii de externe din Iordania, Egipt, Arabia Saudită, EAU, Qatar şi SUA se întâlnesc sâmbătă la Amman.
Miniştrii de externe din Iordania, Egipt, Arabia Saudită, EAU, Qatar şi SUA se întâlnesc sâmbătă la Amman
Miniştrii de externe din Iordania, Egipt, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Qatar se vor întâlni sâmbătă la Amman cu şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, pentru a discuta despre mijloace de a "pune capăt războiului din Gaza", a anunţat diplomaţia iordaniană, citată de AFP.
MAE de la Amman a precizat într-un comunicat că la reuniune va participa şi un reprezentant al Autorităţii palestiniene şi că discuţiile se vor axa de asemenea asupra "repercusiunilor (...) escaladei periculoase care ameninţă securitatea în întreaga regiune".
Aflat vineri în Israel, secretarul american de stat Antony Blinken a subliniat că "Israelul are nu doar dreptul, ci şi obligaţia de a se apăra", dar a solicitat totodată "pauze umanitare" în teritoriul palestinian şi a făcut, de asemenea, apel să se facă mai mult pentru civilii palestinieni prinşi în capcană de război şi pentru a spori distribuţia de ajutor umanitar.
Numeroase victime, după ce armata israeliană a atacat un convoi de ambulanţe
Bombardamentul Israelului a vizat „un convoi de ambulanţe care se pregătea să transporte răniţi de la spitalul al-Shifa” spre frontiera cu Egiptul. De altfel, Israelul a confirmat și pretinde că erau teroriști într-o ambulanță, potrivit Al Jazeera.
„Avem informații care demonstrează că metoda de operare a Hamas este de a transfera teroriști și arme în ambulanțe”, a precizat armata israeliană, potrivit Times of Israel, citat de Hotnews.
Atacul ar fi făcut zeci de morţi şi de răniţi, potrivit ministerului palestinian al Sănătăţii, controlat de Hamas.
Premierul Netanyahu nu vrea încetarea temporară a focului dacă Hamas nu eliberează ostaticii
Benjamin Netanyahu a exclus o încetare temporară a focului în Fâșia Gaza și a declarat că va continua cu ofensiva militară devastatoare până când ostaticii deținuți de gruparea militantă Hamas vor fi eliberați, scrie Euronews.
Netanyahu a spus că Israelul continuă cu „toată puterea” și „refuză o încetare temporară a focului care nu include întoarcerea ostaticilor”.
Premierul israelian a vorbit la scurt timp după întâlnirea cu Antony Blinken, cel care a făcut presiuni pentru o pauză temporară și care a cerut Israelului să asigure siguranța civililor palestinieni din Fâșia Gaza.
Pe 7 octombrie 2023, Hamas a ucis aproximativ 1.400 de oameni într-un atac transfrontalier, în timp ce peste 9.200 de palestinieni din Fâșia Gaza au murit până acum de la debutul conflictului.
Încă doi români, ostatici ai Hamas în Fâșia Gaza. Sunt șase, în total
„În continuarea informațiilor transmise de către Ministerul Afacerilor Externe în contextul situației de securitate din Statul Israel și Fâșia Gaza, precizăm că, în urma verificărilor efectuate de către autoritățile române, pe baza informațiilor transmise de către autoritățile israeliene, încă doi cetățeni cu dublă cetățenie, israeliană și română, cu domiciliul în Statul Israel, sunt ostatici în Fâșia Gaza.
Ministerul Afacerilor Externe solicită eliberarea tuturor ostaticilor, inclusiv a celor 6 persoane cu dublă cetățenie, israeliană și română, ostatice în Fâșia Gaza.
Ambasada României la Tel Aviv și Consulatul General al României la Haifa mențin contactul cu autoritățile israeliene”, potrivit comunicatului MAE.
Blinken la Tel Aviv: Israelul are ''dreptul'' şi ''obligaţia'' să se apere
Antony Blinken a reafirmat vineri, în timpul unei noi vizite la Tel Aviv, că Israelul are "dreptul" şi "obligaţia" de a se apăra pentru ca un atac asupra sa cum a fost cel efectuat de Hamas pe 7 octombrie "să nu se mai repete niciodată", transmite AFP.
"Rămânem convinşi că Israelul are nu doar dreptul, ci şi obligaţia de a se apăra şi de a face tot ce-i stă în putere pentru ca 7 octombrie să nu se mai repete niciodată", a spus Blinken după o întâlnire cu preşedintele israelian Isaac Herzog.
Secretarul american de stat, a cărui vizită pe care o efectuează acum în Israel este a doua de când a început războiul între Israel şi Hamas, a cerut de asemenea protejarea civililor prinşi sub bombardamente, precum şi "ajutorarea celor care au nevoie de asta cu disperare".
Armata israeliană a încercuit oraşul Gaza
Armata israeliană a anunţat joi seară că a încercuit oraşul Gaza, la o săptămână de la începerea operaţiunii sale terestre în Fâşie împotriva mişcării islamiste palestiniene Hamas.
''Soldaţii noştri au realizat încercuirea oraşului Gaza, centrul organizaţiei teroriste Hamas'', a declarat într-o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene (IDF, denumirea oficială a armatei israeliene), Daniel Hagari.
El a precizat că 332 de soldaţi israelieni şi-au pierdut viaţa de la începutul actualului conflict cu militanţii Hamas. De asemenea, reprezentantul IDF a menţionat că soldaţii israelieni au ''eliminat'' joi peste 130 de terorişti.
Armata Israelului anunță uciderea mai mulți membri Hamas
Armata israeliană (IDF) a instituit un nivel ridicat de alertă în zona de nord a țării, de-a lungul graniței cu Libanul și a avertizat că va ”reacționa în cazul oricărui incident”. Anunțul vine în contextul în care liderul grupării Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, urmează să susțină astăzi un discurs, scrie The Guardian.
De asemenea, Forțele de apărare israeliene (IDF) au precizat că avioane de război, artileria și marina au lovit ținte ale grupării Hamas în noaptea de joi spre vineri, iar mai mulți membri ai organizației palestiniene au fost uciși. Printre ei se numără Mustafa Dalul, un comandant Hamas despre care se spune că a condus luptele din Gaza. Informația nu a fost confirmată de reprezentanții grupării Hamas.
Într-un atac aerian israelian în Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, un jurnalist care lucra la televiziunea oficială Palestina TV și cel puțin nouă membri ai familiei sale au fost uciși în casa lor, au precizat oficiali din domeniul sănătății.
Mii de lucrători din Gaza au fost retrimiși în Israel şi Cisiordania
Mii palestinieni din Gaza care lucrau în Israel şi în Cisiordania au fost trimişi vineri înapoi în enclavă, au relatat jurnalişti ai agenţiei Reuters.
Unii dintre muncitori au revenit prin punctul de trecere Kerem Shalom, la est de terminalul Rafah dintre enclava asediată şi Egipt.
Muncitori care traversau spre enclava palestiniană au spus că au fost reţinuţi şi li s-au aplicat rele tratamente de către autorităţile israeliene după atacul Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie.
'Îi serveam, munceam pentru ei, în case, restaurante şi în pieţe pentru cele mai mici salarii şi, cu toate astea, am fost umiliţi', a spus Jamal Ismail, un lucrător originar din tabăra de refugiaţi Maghazi din centrul Fâşiei Gaza.
Cei din zonele din nordul Fâşiei vor trebui să stea în sud după ce forţele israeliene au tăiat complet legăturile rutiere joi seara, potrivit unor oficiali palestinieni.
Rusia susține că Israelul nu are dreptul la autoapărare în războiul cu Hamas
Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat joi într-o reuniune a Adunării Generale a Naţiunilor Unite că, potrivit dreptului internaţional, Israelul nu are dreptul la autoapărare în lupta sa împotriva Hamas, întrucât este un "stat ocupant".
Rusia, a spus Vasili Nebenzia, recunoaşte dreptul Israelului de a-şi asigura securitatea, doar că aceasta nu poate fi pe deplin garantată decât în cadrul unei soluţii echitabile a problemei palestiniene, pe baza rezoluţiilor recunoscute ale Consiliului de Securitate al ONU.
Punctul de trecere Rafah, deschis a treia zi pentru evacuarea unui număr limitat de persoane
Punctul de trecere Rafah, dintre Fâșia Gaza și Egipt, urmează să se deschidă vineri, a treia zi consecutiv, pentru evacuarea unui număr limitat de persoane, în cadrul unui acord negociat de Qatar, menit să permită ieșirea din enclavă a unor deținători de pașapoarte străine, a persoanelor aflate în întreținerea lor și a unor persoane rănite.
Potrivit oficialilor de frontieră, peste 700 de cetățeni străini au plecat spre Egipt prin Rafah în ultimele două zile. Zeci de palestinieni grav răniți urmau să treacă și ei. Israelul a cerut sprijinul celorlalte țări să trimită nave-spital pentru victime.
Emiratele Arabe Unite, îngrijorate privind riscul de escaladare a războiului Israel-Hamas în Orientul Mijlociu
Emiratele Arabe Unite au lansat vineri un avertisment cu privire la riscul escaladării războiului Israel-Hamas în Orientul Mijlociu, precizând că se implică ”neîncetat” pentru a asigura încetarea focului în scop umanitar, relatează agenția Reuters.
”În timp ce facem demersuri în continuare pentru a opri acest război, nu putem ignora contextul mai larg și necesitatea de a diminua tensiunile la nivel regioanl care se apropie de punctul de fierbere", a declarat Noura al-Kaabi, ministrul de Externe al Emiratelor Arabe Unite, în cadrul unei conferințe, în capitala Abu Dhabi.
"Riscul de propagare regională și de escaladare ulterioară este real, la fel ca și riscul ca grupările extremiste să profite de situație pentru a promova ideologii care ne vor menține blocați în cicluri de violență”, a adăugat ea.
Iordania avertizează că un conflict în Orientul Mijlociu amenință pacea mondială
La rândul său, ministrul iordanian de Externe, Ayman Safadi, a anunțat că îi va transmite, sâmbătă, la Amman, secretarului american de Stat, Antony Blinken, că Israelul trebuie să pună capăt războiului din Gaza, unde comite crime de război bombardând civili şi impunând un asediu, notează Agerpres.
Ayman Safadi a avertizat că Israelul nu are intenția de a pune capăt conflictului cu gruparea Hamas, ceea ce împinge regiunea Orientului Mijlociu spre un război regional care amenință pacea mondială.
”Safadi va sublinia necesitatea de a acţiona imediat pentru a opri războiul israelian din Gaza... şi ca Israelul să respecte dreptul internaţional şi să oprească încălcările sale”, a spus Safadi, potrivit sursei citate.
Războiul Israel-Hamas a stârnit temeri în Iordania, care găzduieşte o populaţie mare de refugiaţi palestinieni şi descendenţi ai acestora. Aceștia consideră că un conflict de amploare ar oferi Israelului șansa de a implementa o politică de transfer pentru a expulza în masă palestinienii din Cisiordania.
Iordania, care împarte graniţa cu Cisiordania, a absorbit cea mai mare parte a palestinienilor care au fugit sau au fost alungaţi din casele lor atunci când Israelul a fost creat în 1948.
Regele Abdullah a afirmat că ”soluţia militară şi de securitate” a Israelului împotriva palestinienilor nu va avea succes, precizând că singura cale către o pace arabo-israeliană justă şi cuprinzătoare ar fi negocierile care să conducă la o soluţie cu două state.
Secretarul american de Stat efectuează vineri o vizită la Tel Aviv și urmează să exercite presiuni asupra Guvernului israelian pentru a opri luptele împotriva grupării Hamas în așa fel încât să poată fi trimise ajutoare umanitare în Fâșia Gaza, au anunțat oficiali de la Casa Albă, potrivit The Guardian.
Război Israel-Hamas, ziua 28. Bilanțul victimelor
De la atacul grupării Hamas din 7 octombrie în care au fost uciși 1.400 de israelieni, cel puțin 9.000 de palestinieni, predominant femei și copii, au murit, iar alți 32.000 au fost răniți, au anunțat joi autoritățile sanitare din Fâșia Gaza.
Peste 3.700 de copii palestinieni au fost uciși în 25 de zile de lupte, un număr de șase ori mai mare decât cel înregistrat în 19 luni de război în Ucraina, arată datele ONU prezentate la data de 8 octombrie.