Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Putin susține că Occidentul se confruntă cu o criză alimentară. ”Le recomandă cetăţenilor lor să consume napi în loc de salată şi roşii”

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că statele occidentale se confruntă cu o penurie de alimente, motiv pentru care sunt forțate să renunțe la unele produse. Liderul de la Kremlin consideră că Occidentului îi va fi greu să se lipsească de îngrășămintele rusești pentru a-și crește producția, pe fondul aplicării sancțiunilor.

Putin a fost prezent la congresul Uniunii Industriaşilor şi Întreprinzătorilor din Rusia (RSPP), cea mai mare societate de afaceri din ţară şi în al cărei consiliu de administraţie intră faimoşi miliardari ruşi din clasamentul Forbes, notează publicația The Moscow Times, citată de Agerpres.

"S-a ajuns până acolo încât lideri din ţările occidentale le recomandă cetăţenilor lor să consume napi în loc de salată şi roşii. Napul este un produs bun, dar până şi pentru napi vor trebui să vină tot la noi. Nivelul recoltei noastre este mult mai mare decât cel al vecinilor noştri din Europa", a afirmat Putin, susținând c-ar exista o criză alimentară în Occident.

Liderul de la Kremlin a amintit că în martie 2022, când a ordonat începerea ”operațiunii speciale militare” în Ucraina, mai multe companii occidentale au fost nevoite să părăsească piața din Rusia, la presiunea autorităților.

"La acea vreme, analiştii străini au prezis o depresie şi un declin al sectorului de consum, au promis rafturi goale, o penurie masivă de bunuri, un eşec al sectorului serviciilor, dar viaţa a decis altfel”, a spus Putin, conform sursei citate.

Președintele rus este de părere că statelor occidentale le va fi greu să se lipsească de îngrăşămintele ruseşti pentru a-şi creşte producţia. Putin a mai precizat că aplicarea sancțiunilor occidentale se asemănă, în general, cu proverbul ”cine sapă groapa altuia cade chiar el în ea”.

De asemenea, Putin le-a dat asigurări celor mai importanți reprezentanți ai comunității de afaceri din Rusia că investițiile lor în economie ”se vor compensa triplu” în viitor, în pofida sancţiunilor aplicate de Occident din cauza invaziei ruse în Ucraina.

Cu toate acestea, liderul de la Kremlin susține că în Rusia există ”oportunităţi mari” practic în ”orice domeniu de activitate” şi pentru toate afacerile. Totodată, le-a cerut miliardarilor ruşi "să nu se axeze doar pe obţinerea de profit, ci şi pe binele public' - să construiască drumuri, spitale şi facilităţi sociale.

Demisii din Uniunea Industriaşilor şi Întreprinzătorilor din Rusia, înainte de vizita lui Putin

Potrivit sursei citate, 15 persoane au demisionat din consiliul de administraţie al RSPP, înainte de viziat lui Vladimir Putin. Printre acestea se numără miliardarii Araz Agalarov (proprietarul grupului Crocus), Leonid Fedun (coproprietar al Lukoil) şi Alişer Usmanov (coproprietar al MegaFon şi Metalloinvest).

Anterior, Kremlinul a solicitat o contribuţie "voluntară" de 300 de miliarde de ruble la buget din partea marilor oameni de afaceri care fac parte din RSPP. Aceasta ar consta într-o taxă de 5% pe profiturile excedentare, a declarat joi ministrul de Finanţe, Anton Siluanov.

Rusia a evitat o prăbușire a economiei sale, pe fondul sancțiunilor aplicate de Occident. Situația nu este nici pe departe atât de optimistă precum doreşte să o prezinte Kremlinul.

Economia Rusiei se va contracta cu 3% în 2023, anunţase la sfârşitul lunii februarie agenţia internaţională de rating Moody's în prognoza sa pe termen mediu. Sancţiunile în vigoare vor reduce în continuare potenţialul de creştere al Rusiei, aflat deja la un nivel scăzut, de 1,6%, potrivit publicaţie Forbes.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE