Mai sunt funcții de împărțit la nivelul guvernării PSD-PNL. Deși declarativ susțin eliminarea funcțiilor pentru clientela politică, drept una dintre măsurile pentru reducerea cheltuielilor bugetare, partenerii de guvernare au dedicat la ultima lor ședință ore bune de discuții pentru a trece în revistă posturile de conducere ce urmează să fie vacantate în perioada următoare. Este vorba despre posturi la nivelul unor ministere, agenții, autorități precum ASF, dar și la nivelul BNR.
Cei doi parteneri de guvernare PSD și PNL încă analizează cum își vor împărți funcțiile la nivelul BNR. Deși mandatul lui Isărescu expiră la anul în octombrie, liberalii și social-democrații fac planuri pentru înlocuirea acestuia. Nu pare că vor să-l mai susțină pentru al 7-lea mandat.
Isărescu, guvernatorul de bancă centrală cu cea mai mare vechime în funcție la nivel global
Isărescu este guvernatorul de bancă centrală cu cea mai mare vechime în funcție la nivel global, peste 30 de ani. Are un salariu net de peste 85 de mii de lei. Iar indemnizația de membru al Consiliului de administrație îi aduce venituri de peste 30 de mii de lei anual.
Social-democrații și liberalii au convenit asupra unui nume, cel al lui Liviu Voinea, un apropiat al conducerii social democrate, care urmează să fie instalat în fruntea ASF. Fost viceguvernator BNR și acum reprezentant al României la FMI, Voinea îi va lua locul lui Nicu Marcu, cel căruia i se reproșează un mandat plin de scandaluri-falimentele City Insurance și Euroins, doi lideri de pe piața asigurărilor RCA.
Indemnizația șefului ASF este de peste 82 de mii de lei. Voinea este unul dintre experții care au lucrat din partea PSD pe noul pachet de măsuri fiscal-bugetare. Și a avut grijă, împreună cu ceilalți autori, ca o serie de instituții de stat, inclusiv ASF, să fie exceptate de la măsurile de reducere și de plafonare a salariilor de conducere.
Tot la capitolul exceptări sunt trecute și BNR, împreună cu celelalte entități bancare la care statul român este acționar, EximBank, CEC Bank, Fondul Național de Garantare al IMM-urilor, Fondul Național de Contragarantare, Fondul Național de Garantare a Creditului Rural.
Schimbări la conducerea băncilor
Partenerii de guvernare analizează și situația posturilor de conducere în cadrul unor bănci deținute de statul român. La Eximbank și CEC Bank se preconizează schimbări la vârf. Nu însă de salarii care rămân la același nivel. Conducerile PSD și PNL au decis să facă o analiză a performanței actualelor conduceri, ca bază pentru eliminarea din schemă a actualilor șefi ExiBank şi CEC Bank, Bogdan Neacşu şi Traian Halalai. Potrivit declarațiilor acestora de avere, ambii încasează o remunerație netă de circa de 104 mii de lei lunar, de șapte ori mai mare decât a președintelui României.
După patru luni de la înțelegerea inițială din coaliție, liberalii se pregătesc să-și instaleze propriul om într-o poziție cheie, cea de secretar general la nivelul Autorității Electorale Permanente. Timp de câteva luni de zile acest post a fost blocat chiar de fostul șef al instituției Florin-Constantin Mitulețu-Buică, cel care a fost angajat prin concurs în această calitate. Pentru această funcție se pregătește Daniel Vlaicu, fost vicepreședinte al aceleași Autorități Electorale Permanente, iar prin el liberalii caută să controleze modul în care sunt organizate alegerile anul viitor.
La Curtea de Conturi, PNL și PSD își dispută două locuri de vicepreședinte ce urmează să fie vacantate în această toamnă de Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta și fost ministru al agriculturii și de Cosmin Nicula. Funcțiile sunt remunerate lunar cu peste 5.000 de euro, adică 27.000 lei.
PSD și PNL mai au de tranșat și noua conducere a Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice. Agenția-mamut va controla managementul companiilor cu capital de stat. PSD are în vizor șefia acestei instituții și un post de vice, în timp ce liberalii și-ar dori celălalt mandat de vicepreședinte pe patru ani și postul de secretar general.