Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proteste în Ucraina, după moartea în captivitate în Rusia a unui membru al batalionului Azov

Comisarul pentru drepturile omului din Ucraina, Dmitro Lubineţ, a cerut miercuri explicaţii de la autorităţile ruse privind moartea în captivitate a unui membru al batalionului Azov care a luat parte, în 2022, la apărarea timp de trei luni a portului Mariupol, transmite joi Reuters.

Dmitro Lubineţ a solicitat Rusiei să respecte Convenţia de la Geneva privind protecţia victimelor conflictelor armate internaţionale, după moartea lui Oleksandr Işcenko, unul dintre cei 22 de prizonieri ucraineni trimişi în judecată în legătură cu asocierea lor cu batalionul Azov, considerat organizaţie teroristă de Rusia.

Drepturile omului şi returnarea prizonierilor de război, subiecte de maxim interes în războiul din Ucraina

Drepturile omului şi returnarea prizonierilor de război rămân subiecte de interes maxim în conflictul din Ucraina ce durează de 29 de luni, în special pentru Kiev după numeroase acuzaţii privind atrocităţi comise de trupele ruse.

Batalionul Azov, fondat de luptători naţionalişti însă acum încorporat în armata Ucrainei, este venerat în întreaga ţară, în special pentru apărarea combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, până când oraşul a fost căzut în mâinile forţelor ruse în mai 2022.

''Avem aceleaşi informaţii ca cele din surse deschise, ce indică faptul că Oleksandr Işcenko a murit din cauza problemelor de sănătate grave care au fost exacerbate de condiţiile teribile din captivitate în Rusia, mai precis tortura, cantitatea şi calitatea insuficiente ale hranei şi lipsa îngrijirii medicale adecvate'', a declarat Mariana Homerîk, purtătoare de cuvânt a Asociaţiilor familiilor apărătorilor de la Azovstal.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE