Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ursula von der Leyen: UE are nevoie de 500 de miliarde de euro pentru industria de apărare

În cadrul summitului european desfășurat la Bruxelles, Ursula von der Leyen a estimat că Uniunea Europeană va avea nevoie de circa 500 de miliarde de euro pentru a sprijini industria de apărare în următorii zece ani, potrivit EFE.

În fața liderilor celor 27 de state membre, reuniți pentru a discuta pe lângă subiectele de numire în funcții europene cheie post-alegeri și probleme legate de reducerea dependenței energetice, întărirea capacităților de apărare și consolidarea bazei tehnologice și industriale a sectorului apărării, von der Leyen a subliniat necesitatea acestei investiții pe fondul războiului din Ucraina.

Von der Leyen a arătat că, între 1991 și 2021, Rusia și China au cheltuit aproximativ 400 de miliarde de euro mai mult decât Uniunea Europeană în domeniul apărării, potrivit unor surse diplomatice.

11,5 miliarde de euro, pentru proiecte de securitate și apărare

Președinta Comisiei Europene a reamintit că bugetul multianual al UE până în 2027 include 11,5 miliarde de euro pentru proiecte de securitate și apărare. În plus, Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF), un fond extrabugetar alimentat din contribuțiile statelor membre UE, dispune de 11 miliarde de euro, folosite în mare parte pentru sprijinirea Ucrainei în conflictul cu Rusia.

Deși nu a intrat în detalii privind modalitatea de finanțare a celor 500 de miliarde de euro, von der Leyen a sugerat posibilitatea emiterii de datorie comună, similară cu cea utilizată pentru planul european de relansare post-pandemie. Această propunere are susținători, dar și opozanți, printre care se numără Germania și Olanda.

Anterior, Comisia Europeană a prezentat o nouă strategie pentru apărare, propunând un plus de 1,5 miliarde de euro pentru sectorul militar-industrial. Cu toate acestea, reprezentanții industriei de apărare și comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, au considerat că această sumă este insuficientă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE