Proiect: Șoferii s-ar putea alege cu permisul suspendat dacă nu-și plătesc amenzile în 90 de zile

Șoferii care nu își plătesc amenzile primite pentru încălcarea regulilor de circulație în decurs de 90 de zile s-ar putea alege cu permisul suspendat. Este măsura pe care ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, vrea să o propună Ministerului de Interne.

Această măsură ar urma să fie aplicată șoferilor amendați în trafic pentru greșeli ce nu implică suspendarea permisului.

„Avem la bază o sancțiune contravențională care vine dintr-o contravenție pe nerespectarea regulilor de circulație rutieră. Vom propune ca atunci când 90 de zile nu se achită această amendă contravențională, cred că este un termen rezonabil în care orice contravenient poate să-și achite această amendă, să avem o altă sancțiune care este o sancțiune care crește față de prima sancțiune care e o amendă pentru nerespectarea regulilor de circulație.

A doua sancțiune datorită (din cauza, n.r) neplății amenzii după 90 de zile este reținerea permisului. Evident că aici vom discuta cu Ministerul Afacerilor interne astfel încât să găsim formula de text care face posibilă această măsură”, a declarat ministrul Dezvoltării.

Permisul de conducere, restituit numai cu condiția plătirii amenzilor

Întrebat dacă o astfel de măsură ar putea încălca prevederile Constituției, Cseke Attila a explicat că va lucra împreună cu Ministerul de Interne la textul de lege.

„Vom propune ca restituirea permisului de conducere suspendat să aibă loc sub condiţia dovedirii achitării tuturor debitelor pe care le are cetăţeanul posesor de acest permis. Dacă există un debit scadent care nu este achitat, permisul de conducere nu se restituie până la achitarea acestui debit. Radierea din circulaţie a unui autovehicul nu se va putea face decât cu prezentarea certificatului de atestare fiscală, adică cu stingerea tuturor datoriilor", a declarat Cseke Attila, potrivit Agerpres.

Românii cu datorii nu vor mai putea cumpăra mașini

În plus, nu va fi posibilă nici cumpărarea de autoturisme, în cazul în care cumpărătorul nu şi-a plătit datoriile.

Autorizaţiile de construire vor putea fi eliberate doar pentru cetăţenii care şi-au achitat taxele şi impozite locale sau amenzile contravenţionale.

„Propunem instituirea unor mijloace, mecanisme moderne de verificare, cu privire la existenţa şi mărimea imobilelor construite - cu sau fără autorizaţie de construire - astfel încât să existe temei legal pentru o primărie ca, prin utilizarea dronelor, să poată să identifice aceste imobile. Nu mai trebuie să meargă inspectorii pe teren. Nu e o problemă legată de dreptul de proprietate. Este o metodă des folosită în alte state membre UE. Aceste drone astăzi sunt capabile şi să facă măsurători. Pe baza acestor măsurători se va deschide rol fiscal pentru cetăţeanul care nu şi-a declarat această construcţie, indiferent că a fost construită cu autorizaţie de construire sau fără", a explicat ministrul.

De asemenea, primăriile vor putea externaliza încasarea debitelor scadente către firme de executare fiscală. Cheltuielile cu executarea vor reveni debitorului.

„În ce priveşte aplicarea sancţiunii contravenţionale, o propunere venită din partea autorităţilor locale este aceea de a modifica cuantumul ce poate fi achitat în primele 15 zile de la aplicarea amenzii. Şi anume, să fie jumătate din cuantumul amenzii aplicate, nu jumătate din minimul amenzii posibile. Vom propune această măsură", a precizat Cseke Attila.

Vezi și ce conține pachetul de măsuri pentru reforma în administrația locală, anunțat de premierul Ilie Bolojan.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE