O dată la zece secunde, în lume, este identificată o persoană cu tulburări de memorie. Specialiștii se așteaptă ca numărul acestor afecțiuni să se tripleze în următorii 30-50 de ani. Cea mai gravă formă de tulburare a memoriei este demența.
Specialiștii au testat gratuit memoria oamenilor
Specialiștii Institutului de Psihiatrie "Socola" au testat gratuit memoria celor care au dorit acest lucru și au mers la corturile instalate în patru zone ale Iașiului. La cei 75 de ani ai săi, Catinca Savin avea emoții că testul va fi greu. A obținut, însă, punctaj maxim.
"La vârsta asta mereu uit, vreau sa mă duc undeva sa caut ceva, uit ce am vrut să caut. Deci sunt probleme mereu. De asta am venit sa mă verific. Cred că ne luăm cu ideea: așa e la vârsta asta, uită și alții și mergem în continuare așa", spune Catinca.
Testul făcut la Iași este aplicat la nivel mondial. Prin el, pot fi depistate anumite modificări ale memoriei.
Elena Ungureanu, medic primar psihiatru: "Pentru formele mai ușoare sau un status psihic normal, unde doar avem impresia că uităm niște lucruri, se recomandă, de obicei, menținerea unui stil de viață sănătos, cu alimentație echilibrată, cu exerciții fizice regulate, în funcție de vârstă."
Foarte important este și somnul, spun specialiștii. Aceștia recomandă respectarea timpilor de odihnă, să existe pauze, zile libere și concedii pentru relaxare.
Elena Ungureanu, medic primar psihiatru: "Forma cea mai gravă a unei tulburări de memorie este demența. Și automat, intervenind precoce, când identificăm primele tulburări de memorie, putem preveni această boală, care, la nivel global, a început să ocupe din ce în ce mai mult sfera afecțiunilor psihice."
Cristina Dobre, managerul Institutului de Psihiatrie "Socola" Iași: "Ne-am gândit să venim de Ziua Mondială a Sănătății mai aproape de oameni, să venim în mijlocul oamenilor, să le aducem aminte de memoria lor, de sanătatea lor și să găsească un mod plăcut de a interacționa atât cu medicul psihiatru, cât și cu psihologul în afara cabinetelor de consultație."
De cele mai multe ori uităm lucruri cărora nu le dăm prea mare importanță. Nu este îngrijorător, spun medicii. Dar nici nu trebuie să lăsăm ca lucrurile să scape de sub control. De aceea sunt benefice aceste teste.
"Cel mai des uit uit unde îmi pun cheile de la mașină. Mă apuc și încep să le caut întâi în geantă, după aia în buzunar, după aia pe cuier, unde îmi pun cheile și le găsesc în diverse locuri: fie în dulap, fie pe pervazul geamului. Niciodată unde mă gândesc că sunt."
"Nu mi s-a întâmplat să uit ceva foarte important, dar, oricum, ar fi grav să îți uiți ziua de naștere, să uiți ziua de naștere a apropiaților să uiți lucrurile importante ale persoanelor importante din viața ta. Nu m-am gândit niciodată, dar un exercițiu destul de bun, e un exercițiu de memorie, până la urmă, atât pentru copii cât și pentru cei mai în vârstă."
Orice exercițiu care ne pune mintea în funcțiune este foarte bun, spun specialiștii. De la citit, la completarea unui rebus, învățarea unei limbi străine sau cântatul la un instrument muzical. Toate acstea sunt recomandări făcute la experți din întreaga lume.