Prezidențialele ar putea să fie mutate la termen, în decembrie, dacă PNL și PSD nu vor reuși să se înțeleagă pe candidatul comun la Cotroceni, susțin surse social-democrate.
Și actuala Coaliție riscă să se destrame dacă cele două partide vor ajunge la final la soluția candidaturilor separate la președinție.
Săptămâna viitoare, în cursul zilei de miercuri, va avea loc o ședință a Coaliției în care va fi tranșată această problemă a organizării alegerilor prezidențiale, fie în luna septembrie, așa cum au anunțat liderii PNL și PSD la începutul anului, fie la începutul lunii decembrie, la termen așa cum ar trebui, pentru că atunci expiră mandatul președintelui în fucnție Klaus Iohannis.
De ce ar putea fi schimbată data alegerilor prezidențiale
PSD și PNL au gândit la începutul anului o modificare a calendarului electoral, pentru că în premieră în acest an România organizează toate cele patru rânduri de alegeri. Așa a apărut și comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare pe 9 iunie. Cu toate acestea, social-democrații și liberalii se gândesc că ar fi foarte greu ca oamenii să vină în număr mare la vot în luna septembrie pentru că pe de-o parte foarte mulți dintre români sunt plecați în concediu în acea perioadă și de asemeena, o campanie electorală ar fi foarte greu de organizat în mijlocul verii când ar fi temperaturi foarte ridicate și poate că nu vor avea suficient timp la dispoziție pentru a-și promova candidații în mod corespunzător.
Din acest motiv, o decizie finală va fi luată săptămâna viitoare, când tot atucni se va discuta și despre strategia PSD-PNL în vederea alegerilor prezidențiale, dacă se va merge pe un candidat comun sau dacă fiecare partid va veni cu proprpoiul candidat, situație în care ar putea intra în discuție și o ebventuală rupere a Coaliției de guvernare așa cum au dat de înțeles mai mulți lideri din PSD și PNL. Chiar dacă Marcel Ciolacu a spus că ar putea guverna în continuare PSD și PNL, chiar dacă au candidați separați.
În rândul liberalilor se discută în această periaodă și de o posibilă alianță cu celelalte partide de dreapta cu URS, PMP și Forța Dreptei în vederea alegerilor prezidențiale și, de asemenea liberalii și-ar dori în cazul în care vor avea candidatul lor la prezidențiale să se bazeze și pe sprijinul primarului din București, Nicușor Dan, pentru promovarea candidatului respectiv.
În acest sfârșit de săptămâmnă vor avea loc ședințe interene în cadul PSD și PNL, în județul Brașov, iar săptămâna viitoare ne așteptăm să vedem decizii concrete din partea celor două partide de la guvernare.
Coaliția s-ar putea destrăma
Semnalele date de către social-democrați vin în contextul complicat al analizelor interne pe rezultatele obținute la alegerile din 9 iunie, dar și al strategiilor pe care partidele le concep în perspectiva celorlalte teste electorale din acest an.
Marius Vulpe, jurnalist Euronews România: Asistăm la o escaladare a tensiunilor din interiorul coaliției, la nici trei zile de la alegeri. Vedem cum fiecare formațiune în parte își face propriile calcule în perspectiva următoarelor teste electorale din acest an.
Cele două părți au avut o întâlnire restrânsă în care au convenit să facă majorități în localitățile și la nivelul consiliilor județene unde au avut candidați comuni. Nu se înțeleg pe problema candidatului comun la prezidențiale.
Discuții la începutul săptămânii viitoare
Ambele partide de guvernare susțin că acest candidat trebuie să provină din propriile rânduri, să fie membru de partid.
Varianta candidaturilor separate devine din ce în ce mai reală. În cazul în care se va merge pe acest scenariu, cel puțin conducerea PSD, pe surse, spune că ar putea ca în aceste condiții coaliția să nu mai reziste. Nu este exclusă nici posibilitatea unor alegeri prezidențiale la termen. Data va fi discutată în cadrul ședinței coaliției care ar putea avea loc la începutul săptămânii viitoare.
Conform calendarului, alegerile prezidențiale ar urma să aibă loc pe 5 și 29 septembrie 2024. Alegerile parlamentare vor avea loc pe 8 decembrie 2024.