Președintele Braziliei crede că Ucraina ar trebui să cedeze peninsula Crimeea, pentru a pune capăt războiului declanșat de Rusia, la ordinul lui Vladimir Putin. Oficialii de la Kiev au reacționat, precizând că Ucraina ”nu face comerţ cu teritoriile sale”.
Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a sugerat că omologul său de la Kiev, Volodimir Zelenski, ”nu poate să-şi dorească totul”, dând de înțeles c-ar trebui să renunțe la peninsula Crimeea.
"(Vladimir Putin) nu poate ocupa teritoriul Ucrainei. Poate vom discuta despre Crimeea. Dar trebuie să se gândească la ce a invadat în plus.
Nici Zelenski nu îşi poate dori totul. Lumea are nevoie de linişte (...) Trebuie să găsim o soluţie”, a afirmat Lula da Silva, joi, la Brasilia, potrivit agenției AFP, citată de Agerpres.
Ucraina refuză să negocieze cu Moscova, fără o retragere a trupelor ruse de pe întreg teritoriul său, inclusiv din Crimeea anexată de Rusia în 2014.
La sfârșitul lunii ianuarie, Lula da Silva a formulat la o propunere de mediere a conflictului din Ucraina de către un grup de ţări. Liderul brazilian urmează să prezinte acest proiect omologului său chinez, Xi Jinping, la Beijing săptămâna viitoare.
Reacția Kievului după ce Brazilia a sugerat cedarea peninsulei Crimeea: ”Ucraina nu face comerţ cu teritoriile sale”
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev, Oleg Nikolenko, a transmis că Ucraina ''nu face comerţ cu teritoriile sale”.
”Ucraina apreciază efortul preşedintelui Braziliei de a căuta o soluţie pentru a pune capăt agresiunii ruseşti. În acelaşi timp, trebuie să spunem clar: Ucraina nu face comerţ cu teritoriile sale", a scris Oleg Nikolenko pe contul său de Facebook.
Oficialul ucrainean a mai precizat că ”nu există niciun motiv juridic, politic sau moral pentru care să renunţăm la un singur centimetru din teritoriul ucrainean” şi a reafirmat că poziţia Ucrainei pe această problemă rămâne neschimbată.
"Orice efort de mediere pentru restabilirea păcii în Ucraina trebuie să se bazeze pe respectarea suveranităţii Ucrainei şi pe restabilirea deplină a integrităţii sale teritoriale, în conformitate cu principiile Cartei ONU", a menționat Nikolenko.