Preoții ruși care condamnă războiul din Ucraina sunt supuși represiunilor și scoși din rândul bisericii. Organizațiile care militează pentru respectarea drepturilor omului vorbesc despre zeci de astfel de cazuri, dar numărul lor ar putea fi mult mai mare.
Părintele Ioann a ținut slujbe într-o biserică de lângă Moscova. Atunci când Vladimir Putin a anunțat așa-numita mobilizare generală a peste 300.000 de bărbați, toți preoții din Rusia au fost obligați să citească o rugăciune în care să-i îndemne pe enoriași să se roage pentru pretinsa victorie a armatei ruse. Părintele Ioann a înlocuit cuvântul ”victorie” cu ”pace”.
Ioann Koval, preot: ”Prin cuvântul "victorie", rugăciunea a căpătat un sens propagandistic, de parcă preoții încercau să le arate enoriașilor cum să gândească și cum să vadă aceste ostilități (din Ucraina n.r.). Asta era împotriva conștiinței mele.”
Sociologii spun că Patriarhul Kiril a dorit să vadă câți preoți sunt loiali Kremlinului și a trimis această rugăciune în toate bisericile din țară.
Andrei Desnițkii, profesor de psihologie la Universitatea din Vilnius: ”Principiul care a stat la baza acestei decizii este foarte clar. Dacă nu citești rugăciunea, nu ești loial. Dacă nu ești loial, nu ai loc în biserică.”
Preoții care condamnau războiul au fost suspendați din rândul bisericii
Cei care au condamnat războiul din Ucraina au fost scoși din rândul bisericii. Mai mult, potrivit unei legi aprobate la Moscova, cei care critică în spațiul public armata rusă riscă amenzi sau chiar pedepse cu închisoarea. Părintele Ioann a fugit în Antalya, unde poate să-și urmeze vocația.
Ioann Koval, preot: ”Niciodată nu am pus la îndoială decizia pe care am luat-o. Sunt împotriva acestui război cu toată ființa mea. Mi-a fost imposibil să susțin prin intermediul rugăciunilor această invazie a Rusiei în Ucraina.”
În primele săptămâni de la declanșarea invaziei, Biserica Ortodoxă rusă a pedepsit și un preot dintr-o biserică din Spania. Părintele Andrei a fost suspendat pe o perioadă de trei luni pentru că i-a îndemnat pe credincioși să se roage pentru pace în Ucraina. Preotul se simte însă mult mai în siguranță într-o țară europeană.
Andrei Kordochkin, preot: ”Cred că avem datoria de a spune ce credem, chiar dacă asta implică anumite urmări. Cu toate acestea, bineînțeles, nu pot să le cer fraților mei din Rusia să se supună riscului de a fi amendați sau chiar pedepsiți penal.”
Anterior, preoții din Rusia au fost îndemnați să semneze o petiție prin care să ceară încheierea războiului din Ucraina. Din 40 de mii de clerici, doar 300 au semnat. Autorii petiției spun că preoților le-a fost frică să critice în public regimul lui Putin.