Se anunță cea mai grea iarnă din ultimele decenii, în contextul crizei energiei. Premierul Nicolae Ciucă a stat de vorbă într-o videoconferință cu prefecții și le-a cerut reprezentanților Guvernului în teritoriu să ia toate măsurile necesare pentru ca românii să treacă cu bine peste sezonul rece.
Prim-ministrul a pledat pentru urgentarea extinderii reţelei de gaze naturale, astfel încât să fie înlocuită păcura ca agent termic.
Urgentarea extinderii rețelei de gaze naturale
„Sunt localităţi precum Vatra Dornei, Brad, dacă nu mă înşel, care au în continuare asigurată termia pe bază de păcură. S-au făcut eforturi să ajungem cu reţeaua de gaze până în proximitatea localităţilor. Din Fondul de modernizare nu se poate face în aşa fel încât şi acolo să renunţe la folosirea păcurei ca element de încălzire? Cred că ar fi important ca domnii prefecţi de la Suceava, Hunedoara şi Mehedinţi să prezinte o situaţie clară legată de demersurile care s-au făcut şi să ne spună care sunt planurile de viitor în acest sens, deoarece, cel puţin din 2021, tot discutăm de aceste situaţii şi ele nu au demarat încă”, a afirmat premierul.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a precizat că prin Fondul de modernizare se finanţează reţelele de transport şi distribuţie, iar sumele pot fi suplimentate dacă este necesar.
„Pentru distribuitorii de energie electrică şi gaze naturale s-au deschis deja call-uri de proiecte. Acolo este deja aprobat, în Fondul de modernizare, 1.100.000.000 de euro, un program multianual prin care pot accesa banii. Dacă este nevoie de suplimentare, sigur, special pentru reţelele de distribuţie, pentru marile oraşe, acolo unde există consum, putem pune din Fondul de modernizare, putem aloca bani suplimentari”, a precizat Popescu.
El a menţionat că Transgaz a depus deja o serie de proiecte pentru extinderea reţelei de transport de gaze.
„Conducta Tuzla-Podişor, conducta de la Prunişor, în judeţul Mehedinţi, Orşova, Caransebeş, Jupa, deci, practic, Mehedinţiul şi Caraş-Severinul s-a depus proiectul. S-a eliberat şi autorizaţia de construcţie de către Ministerul Energiei. La Tuzla-Podişor şi acolo este eliberată autorizaţia de construcţie de către noi. Practic, Transgazul îşi urmează planul de investiţii şi, pe măsură ce are proiecte gata, accesează direct Fondul de modernizare, pentru că este practic monopol de stat şi nu are nevoie de call-uri de proiecte. La distribuţie, în schimb, fiind mai mulţi distribuitori, acolo este un call de proiecte, dar este dedicat numai lor, distribuitorilor de energie electrică şi gaze naturale”, a spus el.
Stocuri de gaze de aproape 93%
Premierul este optimist. Nicolae Ciucă a spus că nici măcar cursuri online nu vom avea în această iarnă, dacă nu sunt complicații în anumite zone.
România, în prezent, are asigurate stocuri de gaze de aproape 93%
România, în prezent, are asigurate stocuri de gaze de aproape 93%, iar ministrul Energiei, Virgil Popescu, a susținut că se va ajunge la un nivel de 95% la începutul lunii noiembrie.
Nici cu importurile nu avem probleme pe lunile de iarnă, cel puțin până în martie, iar stocurile de cărbune asigură 10 zile consecutive de iarnă, în cazul în care sunt probleme cu gazele. Degeaba, însă, avem depozitele de gaze pline, pentru că România ar putea fi obligată să împartă gaze cu Bulgaria și Ungaria, spre exemplu, dacă în statele vecine vor fi probleme cu stocurile. Este o recomandare a Comisiei Europene și care va fi semnată, cel mai probabil, și de România.
În cazul în care România va livra din stocuri gaze către statele vecine va sista livrarea către marii consumatori din energie, ceea ce înseamnă că vor fi companii care nu vor avea gaze în această iarnă, pentru o perioadă scurtă. Este o măsură care vine pentru că România nu a investit nimic în surse de energie regenerabilă și nici în exploatarea de gaze din Marea Neagră.