Autorităţile spaniole au detectat prezența programului de spionaj Pegasus în telefoanele mobile ale premierului Pedro Sanchez şi ministrului Apărării, Margarita Robles, a anunţat luni ministrul Preşedinţiei, Felix Bolanos, potrivit Reuters şi AFP, notează Agerpres.
Bolanos a explicat într-o conferinţă de presă convocată de urgenţă că telefonul lui Sanchez a fost infectat în mai 2021 şi că atunci a avut loc cel puţin o scurgere de date. El nu a dorit să spună cine l-ar fi spionat pe premier şi dacă sunt suspectate puteri străine sau organizaţii spaniole.
"Nu este vorba de supoziţii", a precizat el, adăugând că faptele sunt "de o gravitate enormă".
"Intervenţiile au fost ilegale şi externe. Externe înseamnă că au fost comise de organisme neoficiale şi neautorizate de stat", a spus el, adăugând că acţiunile de spionaj au fost raportate Ministerului de Justiţie şi că Înalta Curte se va ocupa de caz, mai precizează sursa citată.
Bolanos a explicat că au avut loc "două intruziuni" în telefonul lui Sanchez în mai 2021 şi una în telefonul Margaritei Robles în iunie 2021.
"Nu există probe că ar mai fi avut loc şi alte intruziuni după aceste date", a mai spus el.
Cine a mai fost vizat de Pegasus în Spania
În Spania, cel puțin 65 de persoane, inclusiv trei președinți catalani și patru eurodeputați, ar fi fost spionate între 2017 și 2020.
O nouă investigație, realizată de Citizen Lab, un important grup de investigație canadian, arată că autoritățile spaniole se află cel mai probabil în spatele atacului de spionaj, care ar fi costat sute de milioane de euro.
"Deși nu atribuim în prezent această operațiune unor entități guvernamentale specifice, dovezile circumstanțiale sugerează o legătură puternică cu guvernul Spaniei, inclusiv natura victimelor și a țintelor, momentul și faptul că Spania ar fi un client guvernamental al NSO Group", a declarat Citizen Lab într-un raport.
Zeci de politicieni și activiști catalani pro-independență au fost vizați de programul de spionaj Pegasus, mai arată investigația.
După acuzaţiile potrivit cărora au fost spionați și membri ai mişcării catalane separatiste, aliatul cheie din parlament al guvernului minoritar, partidul catalan de stânga şi proindependenţă ERC, a transmis că nu va mai susţine executivul până când Madridul nu ia măsuri pentru a restabili încrederea.
Acuzațiile lui Puigdemont
Fostul președinte, în prezent eurodeputat, Carles Puigdemont, a cerut o anchetă la nivelul
UE, arătând că soția sa, avocatul și mulți dintre angajații săi au fost, de asemenea, ținta atacurilor Pegasus.
"Noi, în calitate de europarlamentari, și chiar unul dintre asistenții noștri, am fost spionați cu Pegasus, în timp ce lucram în Parlamentul European, punând în pericol comunicările întregului legislativ european", a declarat marți Puigdemont.
"Statul spaniol a organizat un complot criminal cu bani din surse obscure și controlate în mod nedemocratic pentru a ataca o mișcare politică legitimă, democratică cu o influență majoră în cadrul instituțiilor și în viața publică", a adăugat Puigdemont.
Madridul a negat toate acuzațiile aduse de eurodeputatul Carles Puigdemont. Isabel Rodríguez, ministru și purtător de cuvânt al guvernului spaniol, a declarat că vor coopera pe deplin cu insituțiile abilitate, care investighează cauza.
"Guvernul nu are nimic de ascuns, absolut nimic", a declarat Rodríguez. "Prin urmare, guvernul va colabora cât mai mult posibil cu ancheta justiției asupra acestor evenimente, dacă instanțele ne vor cere acest lucru", a completat aceasta.
"Am văzut multe cazuri în care oameni nevinovați, cum ar fi jurnaliști și avocați, au fost ținta programelor de spionaj, iar aceasta este o problemă uriașă pentru democrație și statul de drept. Vom aduna acum informații despre utilizarea Pegasus și a altor programe echivalente și vom canaliza aceste constatări în recomandări utile.", a precizat Jeroen Lenaers, eurodeputatul care conduce Comisia Parlamentului European pentru investigarea activității programului de spionaj Pegasus.
Ce face UE
Comisia Parlamentului European pentru investigarea activității programului de spionaj Pegasus a început pe 20 aprilie analizarea unor cazuri de spionaj, printre care acuzațiile de urmărire emise împotriva Ungariei, Poloniei și Greciei.
Potrivit PE, Comisia europarlamentară pentru investigarea activității programului de spionaj Pegasus a fost înființată în luna martie, în urma presupusei utilizări a programului de spionaj împotriva jurnaliștilor, politicienilor, funcționarilor, diplomaților, avocaților, oamenilor de afaceri, actorilor, societății civile și altor cetățeni europeni. Aceasta va investiga utilizarea Pegasus și a altor programe de supraveghere prin spionaj, dar și dacă utilizarea încălcat legislația UE și drepturile fundamentale ale omului. Comisia urmează să prezinte un raport final al investigației după 12 luni.
Autorităţile UE de protecţie a datelor au cerut o interzicere a Pegasus din cauza acuzaţiilor că a fost folosit în mod abuziv de guverne pentru a spioni activişti pentru drepturile omului, jurnalişti şi politicieni.
Conceput de compania israeliană NSO, Pegasus permite, odată instalat într-un telefon, accesarea serviciilor de mesagerie şi a datelor sau activarea dispozitivului de la distanţă cu scopul de a capta sunet sau imagine.
NSO a afirmat mereu că Pegasus nu poate fi vândut decât unor state şi că aceste vânzări trebuie să obţină în prealabil acordul autorităţilor israeliene.
Conform ONG-ului Amnesty International, programul ar fi putut fi folosit pentru a pirata până la 50.000 de telefoane mobile.