Prim-ministrul Groenlandei a declarat că locuitorii teritoriului arctic nu doresc să fie americani, dar că înțelege interesul președintelui ales al SUA, Donald Trump, pentru insulă, având în vedere poziția sa strategică.
Comentariile lui Múte B. Egede au venit după ce Trump a declarat la începutul acestei săptămâni că nu ar exclude folosirea forței sau a presiunii economice pentru a face Groenlanda, un teritoriu semi-autonom al Danemarcei, parte a Statelor Unite.
Trump a declarat că aceasta este o chestiune de securitate națională pentru SUA.
Egede a recunoscut că Groenlanda face parte din continentul nord-american și „un loc pe care americanii îl văd ca făcând parte din lumea lor”, dar a spus că nu a vorbit cu Trump de când acesta a făcut comentariile.
Egede a cerut independența Groenlandei, prezentând Danemarca drept o putere colonială care nu a tratat întotdeauna bine populația indigenă inuit.
„Groenlanda este pentru poporul groenlandez. Nu vrem să fim danezi, nu vrem să fim americani. Vrem să fim groenlandezi”, a declarat el la o conferință de presă alături de prim-ministrul danez Mette Frederiksen la Copenhaga.
Dorința lui Trump pentru Groenlanda a stârnit neliniște în Danemarca, precum și în întreaga Europă.
Statele Unite sunt un aliat puternic al Uniunii Europene cu 27 de națiuni și principalul membru al alianței NATO, iar mulți europeni au fost șocați de sugestia că un viitor lider american ar putea lua în considerare folosirea forței împotriva unui aliat.
Dar Frederiksen a spus că vede un aspect pozitiv în această discuție.
„Dezbaterea privind independența Groenlandei și ultimele anunțuri din partea SUA ne arată interesul mare pentru Groenlanda”, a spus ea.
Groenlanda, cea mai mare insulă din lume, se află mai aproape de continentul nord-american decât de Danemarca.
În timp ce Copenhaga este responsabilă de afacerile sale externe și de apărare, SUA împărtășesc, de asemenea, responsabilitatea pentru apărarea Groenlandei și operează o bază a forțelor aeriene acolo, pe baza unui tratat din 1951.