Sorin Zaharia, un tânăr din Buzău, a urcat pe podium la Campionatul Mondial de Sushi din Japonia. S-a pregătit mai bine de doi ani, timp în care s-a documentat și asupra rigorilor japonezilor. În această competiție, contează orice, de la cum arată platoul, până la ce aruncă bucătarul la gunoi.
Sorin Zaharia. Chef Sorin Zaharia. Tânărul din Buzău a luat locul 3 la Campionatul Mondial de sushi din Japonia
Frații Zaharia, din Buzău, au dus pasiunea pentru bucătăria japoneză la un alt nivel. Sorin a urcat România pe podium la Campionatul Mondial de sushi din Japonia și obținut locul 3, iar cu acest platou, numit Grădina ZEN, a devenit campion la categoria creativitate.
Competiția adună la un loc cei mai pricepuți chefi din întreaga lume, iar jurații au reguli stricte.
Sorin Zaharia – chef, bucătăria japoneză: „Au o placă cu scoruri și, să zicem că ai o firimitură mică pe tocator, imediat de depunctează. Totul trebuie să fie la cel mai înalt nivel. La final te verifică în coșul de gunoi să nu fi aruncat, de exemplu, castravete sau anumite bucăti de pește pe care tu nu le ai folosit în competiție”.
Andrei Zaharia – chef: „E și un fel de competiție între noi și asta ne ajută foarte mult pentru că o să evoluăm. Eu încerc să țin pasul cu el și sper să-l depăsesc la un moment dat. Este foarte pasionat și ambițios”.
Sorin și Andrei lucrează într-un restaurant din București, unde își demonstrează măiestria. Pe lângă modul de preparare, important este și modul în care mâncăm sushi, spune Sorin.
„Dacă știm cu bețele, le folosim. Dăm piesa de sushi într-o parte, înmuiem piesa cu partea de pește în sosul de soia, foarte puțin, nu foarte mult și nu o scuturăm, e foarte important”.
În bucătăria japoneză toate detaliile contează, dar igiena și iscusința bucătarului fac diferența.
Sorin: „Japonezii cred că atunci când faci cu un cuțit o tăietură clară în pește și gustul peștelui va fi diferit față de o tăietură cu un cuțit care nu taie, practic”.
Bucătarii pasionați de gastronomia japoneză vor arăta ce știu să facă într-o competiție națională la primăvară, iar cei mai buni vor ajunge la Campionatul mondial de sushi, desfășurat în Japonia.