Polonia se pregătește pentru alegerile parlamentare care vor avea loc duminică. Conservatorii partidului Lege și Justiție încearcă să obțină un al treilea mandat la guvernare, ceea ce ar fi o victorie fără precedent. Pentru a-și maximiza șansele, actuala putere a întărit alianța cu Biserica Catolică și se legitimează ca unic apărător al valorilor creștine. Mișcarea îi face însă pe unii polonezi să se îndepărteze tot mai mult de biserică.
Naționaliștii de la Lege și Justiție au prima șansă în alegerile parlamentare. Potrivit unor sondaje de opinie, partidul aflat la putere și sateliții săi de la Polonia Suverană și Republicanii au 34%. Opoziția liberală reprezentată de Coaliția Civică și condusă de fostul președintele al Consiliului European Donald Tusk este creditată cu 30%.
Lege și Justiție marșează în continuare pe discursul naționalist și relația apropiată cu Biserica Catolică. Atacurile la independența justiției, limitarea drastică a dreptului femeii la avort și poziția anti-LGBT definesc politicile actualei puteri. Nu de puține ori, guvernul de la Varșovia a intrat în conflict cu oficialii de la Bruxelles.
Pe de altă parte, tot mai mulți polonezi încep să se distanțeze de biserică.
Zdzisław Wolski, parlamentar: ”O alianță atât de strânsă, mă refer mai ales la ultima perioadă, în special la guvernarea PiS (Partidul Lege și Justiție), este o mișcare în defavoarea bisericii, pe termen lung.”
”Ne confruntăm cu această problemă zilnic. Cu toate acestea, putem observa o secularizare progresivă pe străzi, în diferite forme. Din păcate, oamenii se îndepărtează de biserică”, spune un cetățean.
Pe lângă amestecul în politică, distanțarea de biserică este motivată și de scandalurile sexuale.
Oamenii acuză și ipocrizia clerului. Recent, un preot care a organizat o petrecere gay a devenit subiectul unei anchete a poliției. Potrivit recensământului din 2021, 70% dintre polonezi se declarau catolici, cu 17% mai puțin raportat la ultimul sondaj. Studiile mai arată că acest trend este tot mai accentuat în rândul tinerilor.