Comisia Europeană dorește să ajungă la un acord cu diverse companii spațiale private americane, cum ar fi SpaceX, deținută de Elon Musk, pentru a lansa pe orbită sateliți europeni de navigație. Comisia Europeană pare a fi ajuns la această soluție din cauza întârzierilor continue ale sistemului european Ariane.
Într-un plan de solicitare către țările UE, consultat de Politico, Comisia Europeană intenționează să ceară undă verde pentru a negocia „un acord de securitate ad-hoc” cu SUA pentru ca firmele americane să „lanseze în mod excepțional sateliții Galileo”.
Comisia consideră că doar lansatorul greu Falcon 9 al SpaceX și sistemul Vulcan al United Launch Alliance sunt în măsură să trimită pe orbită noii sateliți de geonavigație Galileo ai UE - care cântăresc aproximativ 700 de kilograme fiecare – pe orbită.
Autonomia strategică a UE, pusă sub semnul întrebării
Aceste dezvăluiri pun însă la îndoială ideea de autonomie strategică a UE. Galileo este un motiv de mândrie pentru UE, care încearcă să devină mai puțin dependentă de alte regiuni în ceea ce privește infrastructura, serviciile și tehnologia critice, o inițiativă susținută cu tărie de Paris.
UE este nevoită să caute asistență pentru a lansa noi versiuni ale sateliților săi de navigație, deoarece racheta Ariane 5, dezvoltată de ArianeGroup, cu sediul în Franța, va fi retrasă în următoarele luni. Totodată, implementarea înlocuitorului său, Ariane 6, a fost amânată
Alternativa la seria Ariane ar fi fost lansarea sateliților Galileo cu rachete Soyuz de fabricație rusească. Cu toate acestea, de la invazia Rusiei în Ucraina, două lansări Galileo cu ajutorul rachetelor Soyuz au fost anulate, ceea ce a dus la căutarea unor alternative.
Sateliții Galileo transmit către Pământ date de navigație de mare acuratețe și oferă, de asemenea, un serviciu criptat strict secret pentru a fi utilizat de agențiile guvernamentale.
„Având în vedere informațiile sensibile din punct de vedere al securității...incluse în sateliții Galileo, este necesar un acord de securitate ad-hoc cu caracter obligatoriu din punct de vedere juridic cu (SUA), pentru a proteja integritatea sateliților și a constelației Galileo”, se arată în planul de propunere a Comisiei, consultat de Politico.
Potrivit propunerii, țările UE vor trebui să aprobe negocierile pentru un acord, care ar urma să se înscrie în cadrul acordurilor permanente privind schimbul de informații clasificate.
Capacitatea de a lansa sateliți și oameni în spațiu, independent de alte puteri, a fost o parte esențială a eforturilor franceze de a dezvolta conceptul de autonomie strategică pentru Europa.
Agenția Spațială Europeană cu sediul la Paris, care nu este o instituție a UE, dar care ajută la gestionarea Galileo, a analizat deja opțiuni alternative de lansare a sateliților.