Continuă protestele violente în Franța. Ministrul de interne a anunțat că peste 3.000 de persoane au fost reținute în total în urma protestelor de până acum.
Președintele Macron se va întâlni marți cu 220 de primari ai orașelor în care au fost revolte
Președintele francez Emmanuel Macron urmează să se întâlnească marți cu aproximativ 220 de primari ai orașelor care au fost martore ale revoltelor izbucnite după moartea tânărului de 17 ani Nahel M. de către un ofițer de poliție, a anunțat președinția, potrivit France24.
Anunțul a venit după ce Macron a găzduit duminică seara o întâlnire de criză la 19:30 cu membri de rang înalt ai guvernului, inclusiv cu premierul Élisabeth Borne, ministrul de Interne Gérald Darmanin și ministrul Justiției Éric Dupond-Moretti, după cinci nopți de manifestații violente în Franța.
Ministerul de Interne a declarat că poliția a efectuat 78 de arestări la nivel național duminică, în scădere semnificativă față de 719 arestări, cu o zi înainte.
Peste 3.000 de persoane au fost reținute în total în urma protestelor de până acum.
Sute de polițiști și pompieri au fost răniți în urma violenței, dar autoritățile nu au spus și câți protestatari au fost răniți.
Protestele din Franța se extind și în Elveția
Politia elvețiană a arestat șapte persoane, în principal adolescenți, în orașul Lausanne, după ce aceștia au spart geamuri de magazine, încercând să imite protestele violente din Franța. Conform informațiilor furnizate de France24, peste 100 de oameni s-au adunat în centrul orașului Lausanne, care se află în partea de vorbire franceză a Elveției, sâmbătă noapte. Potrivit unui comunicat emis de poliție, protestatarii elvețieni au ieșit în stradă ca răspuns la apelurile făcute pe rețelele sociale după violențele și confruntările din Franța vecină.
În timpul protestelor, mai multe geamuri de magazine au fost sparte, iar unii dintre participanți au vandalizat și o ușă. Polițiștii au avut dificultăți în dispersarea tinerilor manifestanți, care au aruncat cu pavele smulse din pavaj și chiar cu un cocktail Molotov. Din cei șapte indivizi reținuți, șase aveau între 15 și 17 ani și erau compuși din trei fete și trei băieți, cu cetățenie portugheză, somaleză, bosniacă, elvețiană, georgiană și sârbă. Al șaptelea atacator era un bărbat elvețian de 24 de ani. Din fericire, nu s-a înregistrat nicio rănire printre forțele de ordine.
Această situație reflectă preocupările legate de extinderea protestelor violente din Franța către alte țări. Autoritățile elvețiene monitorizează atent situația și iau măsuri pentru a preveni și controla astfel de manifestații în viitor.
”O noapte mai calmă”
La Paris, prezența masivă a poliției pe străzile orașului pare să-i fi descurajat pe protestatari. Ministrul de interne a anunțat că, în cursul nopții, în întreaga țară au avut loc peste 719 arestări și a lăudat forțele de ordine pentru "acțiunea lor hotărâtă", care a dus la o "noapte mai calmă". 45 de mii de polițiști au fost mobilizați pe străzi, mulți fiind trimiși în Marsilia și Lyon.
Forțe și echipamente suplimentare au fost trimise la Lyon, Grenoble și Marsilia, în care au avut anterior revolte intense, potrivit France24.
Marsilia, scena ciocnirilor violente
Marsilia a fost scena unor ciocniri violente și a jafurilor, în centru și la nord, în cartierele cu venituri mici, neglijate de mult timp, pe care președintele Macron le-a vizitat, la începutul săptămânii.
Autoritățile din Marsilia au oprit tot transportul urban de la ora 18:00, inclusiv metrourile, interzicând toate protestele până duminică.
Forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru a împrăștia mulțimea violentă. Autoritățile anunță că aproape 70 de persoane au fost arestate, în ultimele ore, în orașul din sudul țării.
În oraș au fost trimise întăriri ale poliției, inclusiv vehicule blindate și două elicoptere.
Sâmbătă, în prezența a sute de oameni, a avut loc înmormântarea lui Nahel, tânărul de 17 ani, împușcat de polițiști în timpul unui control în trafic, într-o suburbie a Parisului.
Macron îşi amână vizita de stat în Germania în contextul crizei interne
Preşedintele francez Emmanuel Macron îşi amână vizita de stat în Germania, ce era prevăzută de duminică seara până marţi, a anunţat sâmbătă preşedinţia germană într-un comunicat, după patru zile de revolte în Franţa.
'Preşedintele francez Macron a discutat astăzi prin telefon cu preşedintele german Steinmeier şi l-a informat despre situaţia din ţara sa. Preşedintele Macron a cerut amânarea vizitei sale de stat prevăzute în Germania', a transmis Berlinul, informaţia fiind confirmată de preşedinţia franceză pentru AFP.
'Preşedintele german regretă anularea şi înţelege perfect având în vedere situaţia' din Franţa, se mai spune în comunicat.
Frank-Walter Steinmeier 'urmăreşte cu foarte mare atenţie situaţia din Franţa. El speră că violenţa de pe străzi se va opri în curând şi că pacea socială va putea fi restabilită din nou', adaugă preşedinţia germană.
1.000 de oameni au fost arestați în ultimele ore în Franța
Poliţia a efectuat 994 de arestări în toată Franţa, un număr record, în timpul celei de-a patra nopţi de violenţe, de o intensitate totuşi "mai mică" decât în noaptea precedentă, a anunţat sâmbătă Ministerul de Interne, informează agenţiile France Presse, DPA și Agerpres.
Aproape 500 de oameni au fost arestați, în ultimele ore în Franța
Aproape 500 de oameni au fost arestați, în ultimele ore în Franța, anunță ministrul de interne, care a declarat și că violențele din noaptea trecută au fost de ”o intensitate mai mică”. Potrivit oficialului, vârsta medie a celor reținuți este de 17 ani.
Protestatarii au incendiat mașini și au jefuit magazine, în orașele Lyon, Marsilia și Grenoble, printre acestea numărându-se și unul de arme, de unde au fost luate mai multe puști de vânătoare, însă nu și muniție, anunță poliția.
Pe timpul nopții, în întreaga țară, au fost mobilizați 45 de mii de polițiști pentru a ține sub control violențele. În plus, au fost impuse restricții de circulație, iar în Lyon, al treilea oraș ca mărime din Franța, au fost scoase pe străzi câteva blindate în încercarea de a stopa valul de revolte.
Echipa națională de fotbal a Franței dorește încetarea violențelor
Echipa națională de fotbal a Franței s-a alăturat apelurilor pentru încetarea violenței.
„Violențele trebuie să înceteze pentru a putea avea un moment de doliu, dialog și reconstrucție”, a spus echipa într-o declarație postată pe rețelele de socializare de căpitanul Paris Saint-Germain, Kylian Mbappe.
Les Bleus s-au declarat „șocați de moartea brutală a tânărului Nahel”, dar au cerut ca violența să cedeze în favoarea „altor moduri pașnice și constructive de a se exprima”.
Guvernul francez impune restricţii şi suplimentează forţele de ordine după trei nopţi de violenţe
Preşedintele Emmanuel Macron a plecat de la summitul european desfăşurat la Bruxelles fără a mai susţine o conferinţă de presă, pentru a conduce celula ministerială de criză.
După această reuniune, şefa guvernului, Elisabeth Borne, a anunţat desfăşurarea de forţe mobile suplimentare şi a blindatelor jandarmeriei pentru a stăpâni violenţele care au loc de trei nopţi în numeroase oraşe din Franţa.
"Evenimentele de mare amploare" vor fi anulate în toată ţară, pentru a avea mai multe forţe de ordine disponibile. De asemenea, autobuzele şi tramvaiele, adesea atacate de manifestanţii violenţi, nu mai circulă începând de la ora locală 21:00.
Preşedintele Macron a acuzat reţelele de socializare că alimentează această violenţă, astfel că a fost convocată vineri după-amiază o reuniune a guvernului cu reprezentaţii acestora pentru a le atrage atenţia asupra responsabilităţii ce le revine. Şeful statului a menţionat în special Snapchat şi TikTok, platforme pe care se organizează "adunări violente".
Guvernul francez va consolida şi controalele vamale pentru a opri intrarea în ţară a produselor pirotehnice, iar ministrul justiţiei Eric Dupond-Moretti a emis un ordin ce interzice ieşirile minorilor pe timpul nopţii, le-a cerut părinţilor să-şi îndeplinească obligaţiile legale, riscând în caz contrar sancţiuni, şi a luat măsuri pentru "consolidarea audierilor imediate" ale persoanelor violente deferite instanţelor.
Vor fi folosite vehicule blindate pentru a opri revoltele
Jandarmeria franceză va folosi vehicule blindate pentru a suprima revoltele, a declarat vineri prim-ministrul Élisabeth Borne, după trei nopți de violențe, urmate de împușcarea mortală a unui adolescent de 17 ani, în timpul unui control în trafic, potrivit France24.
”Forțe mobile suplimentare vor fi desfășurate împreună cu vehiculele aparținând jandarmeriei Franței”, a spus Borne.
Ministerul de Interne al Franței a declarat, de asemenea, că serviciile de transport în comun (autobuze și tramvaie) vor fi întrerupte în toată țara, de vineri, de la ora 21:00. De asemenea, vânzările de artificii puternice vor fi interzise, ca parte a măsurilor menite să înlăture protestele violente.
În declarația ministerului se arată că prefecții regionali, care se ocupă de securitate în toată țara, vor fi, de asemenea, solicitați să interzică vânzarea și transportul benzinei la bidoane, a acizilor și a altor lichide inflamabile.
Emmanuel Macron ar putea declara stare de urgență
Președintele Franței Emmanuel Macron anunță că este pregătit să facă schimbări în sistemul national de poliție.
Potrivit France24, premierului francez Élisabeth Borne a declarat că va avea loc reuniune de urgență a cabinetului, solicitată de președintele Emmanuel Macron. În cadrul acesteia vor fi analizate „toate opțiunile” pentru „restabilirea ordinii” după o a treia noapte de ciocniri violente între protestatari și forțele de ordine în mai multe orașe precu, Marsilia, Lyon, Toulouse și Lille, inculsiv în Paris.
Furia francezilor a fost declanșată de uciderea unui adolescent de 17 ani. Băiatul a fost împușcat în timpul unui control în trafic. Protestele sunt deosebit de violente mai ales în Nanterre, suburbia Parisului în care a locuit tânărul.
Potrivit autorităților, în cele câteva zile de proteste, aproape 100 de clădiri publice au fost avariate și zeci de polițiști au fost răniți. Ministrul francez de Interne a anunțat că numărul polițiștilor scoși pe străzi va crește de patru ori, până la 40 de mii.
Tragedia a adus din nou în discuție discriminarea la care ar fi supuși tinerii din cartierele sărace sau reprezentanții altor etnii. Manifestații au fost organizate și în Belgia. La Bruxelles, mai mulți protestatari au fost reținuți după ce s-au încăierat cu forțele de ordine.
Polițistul care l-am împușcat pe tânărul de 17 ani a fost plasat în arest. Procurorii consideră că el nu avea temei pentru a folosi arma din dotare.
Pascal Prache, procuror: ”La această etapă a anchetei, având în vedere detaliile care au fost analizate, procurorii consideră că nu sunt întrunite condițiile legale pentru folosirea armei. Prin urmare, la finalul arestului preventiv, polițistul a fost adus astăzi în fața a doi judecători de instrucție, care au decis deschiderea unei anchete judiciare pentru săvârșirea infracțiunii de omor voluntar.”
Anul trecut, în Franța au fost înregistrate 13 decese în urma refuzurilor de a se conforma în timpul controalelor rutiere. Este un număr record.