Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Percheziții DNA la Spitalul Municipal Rădăuți. Surse: Suspiciuni de corupție în legătură cu fraudarea unor concursuri de angajare

Ofițerii anticorupție au descins la Spitalul Municipal Rădăuți, din județul Suceava. Sunt suspiciuni de corupție legate de fraudarea unor concursuri de angajare, după cum spun sursele Euronews. Ar fi vorba despre posturi de infirmiere, brancardieri și personal administrativ. Șase persoane, membre în comisiile de concurs, au calitatea de suspect și au fost duse la DNA Suceava. Vor fi audieri maraton, deoarece zeci de persoane dau declarații în fața anchetatorilor.

Discuție reporter - membru comisie angajare

Reporter: De ce v-au luat anchetatorii? Nu v-au zis nimic? 

Membru comisie:  Percheziții.

Reporter: Ați participat la concursurile de angajare?

Membru comisie:  Da.

Reporter: Ați modificat aceste concursuri? Ați luat șpăgi pentru concursuri? Care era rolul dumneavoastră la aceste concursuri de angajare?

Membru comisie: Membru în comisie, dar nu sunt singurul membru. Nu am fost președinte. 

Șase suspecți aduși la DNA Suceava

Șase membri ai unor comisii de concurs, organizate pentru angajarea la Spitalul Municipal Rădăuți, au calitatea de suspecți. Flancate de mascați, mai multe cadre medicale au fost luate de acasă și duse la unitatea medicală, pentru a le fi percheziționate birourile. 

Discuție reporter - membru comisie angajare

Reporter: Știți de ce v-au adus?

Membru comisie: Nu știu!

Reporter: Au făcut percheziții la domiciliu?

Membru comisie: Bineînțeles.

Reporter: Și ce au ridicat de acolo?

Membru comisie: Documente.

Managerul spitalului confirmă investigațiile

Procurorii DNA, împreună cu ofițerii anticorupție au descins la peste 100 de adrese din Suceava. Surse Euronews spun că au mers la Spitalul Municipal Rădăuți, la Colegiul Tehnic Rădăuți, la două posturi de poliție din județ, dar și la cabinetele private ale unor medici. Reprezentanții spitalului susțin că 19 angajați TESA au fost vizați de anchetatori. La fel și asistenți medicali sau statisticieni. 

Dorin Tibeică, managerul Spitalului Municipal Rădăuți: „Este vorba de cercetări în ce privește anumite concursuri care s-au desfășurat la sediul Spitalul Municipal Rădăuți, pentru angajări de personal cu studii medii, personal mediu și pentru schema de personal auxiliar. Brancardieri, infirmieri, despre asta este vorba. Sunt și câteva concursuri de asistent medical.” 

Alina Cigoli, medic specialist medicină de Urgență și purtător de cuvânt al Spitalului Municipal Rădăuți:Activitatea s-a desfășurat normal, ușor încetinită. A fost în compartimentul internărilor de zi, unde o persoană a fost ridicată pentru percheziție la domiciliu. Am înțeles că activitatea și-a reluat mersul după ora 12:00.”

Reprezentanții spitalului susțin că sunt vizați de anchetă și medici chirurgi, anesteziști sau de terapie intensivă.

Dorin Tibeică, managerul Spitalului Municipal Rădăuți: „Concursuri au fost organizate în anii 2023, 2024 și probabil ei au suspiciuni de nereguli înregistrate în concursurile respective și vor ancheta. Au luat toate documentele, au ridicat toate documentele, urmează cercetarea.” 

În timp ce adunau probe, anchetatorii au descoperit că este vorba și despre fapte de corupție, mai exact, de luare de mită de la pacienți, conform unor surse apropiate anchetei. Iar în cadrul aceluiași dosar sunt vizați și doi polițiști, care ar fi închis ochii la nereguli din trafic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE