Cel mai mare pelerinaj din țară s-a încheiat în capitala Moldovei. Peste 340 de mii de oameni au ajuns și s-au rugat la catedrala Mitropolitană din Iași timp de opt zile. Un record de credincioși care au venit și în acest an să se roage la moaștele Sfintei Parascheva.
Înainte ca soarele să răsară, racla cu moaștele Sfintei cuvioase Parascheva, grea de 300 de kilograme, a fost purtată pe umeri de opt preoți și așezată la locul ei în Catedrala Mitropolitană din Iași.
Ultimii pelerini n-au mai stat la coadă
Cu câteva minute înainte de această procesiune, ultimii pelerini veniți au reușit să se închine la racla Sfintei Parascheva. Printre ei se numără și Ion Teodor, un pelerin venit din Pitești, care a reușit să se închine de două ori în fața sfintelor moaște.
Oamenii s-au bucurat că nu au stat la rând și că au prins cele două racle încă pe baldachinul împodobit cu flori.
„Am avut noroc că nu am stat la rând. Din ce am văzut la televizor câtă lume a fost în zilele astea. Mulțumim lui Dumnezeu că am ajuns. Nu am cuvinte de zis acum. Parcă nici nu știu ce e cu mine”, spune o credincioasă.
Timpul de așteptare, redus față de alți ani
În cele opt zile, sute de mii de oameni au participat la procesiune. Timpul de așteptare a fost redus considerabil față de anii trecuți, când oamenii au stat la coadă și câte 14 ore.
Lucian Apopei, directorul de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor: „Oamenii au venit în număr foarte mare. Au si fost acești ultimi doi ani în care mulți dintre ei nu au putut veni. Le mulțumim acestora pentru lecția pe care ne-au oferit-o. Sunt momente deosebite din care fiecare putem invăța câte ceva. A fost o lectie de răbdare, o lecție de credință, o lecție de evlavie deosebită aici, la catedrala Mitropolitană din Iași.”
Potrivit reprezentanților jandarmeriei, în acest an s-au înregistrat și câteva recorduri.
Ion Sandu, comandantul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău: „În acest an, am atins o cotă maximă de participare per totală pe toate evenimentele la pelerinaj de peste 340 de mii de persoane. Dintre care peste 260 de mii s-au închinat la racla cu sfintele moaște. Astea ar fi primele două recorduri. Celelalte sunt recordurile de participare la Calea Sfinților și la Sfânta slujbă arhierească de pe data de 14.”
Un alt record este acela că pelerinii nu au primit nici o sancțiune, iar cei de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău nu au avut sesizări cu privire la furturi.