Ministerul ucrainean de Interne l-a plasat vineri pe patriarhul Kirill, liderul spiritual al Bisericii Ortodoxe Ruse, pe lista persoanelor date în urmărire. Înaltul prelat este unul dintre susținătorii războiului din Ucraina, declanșat la ordinul președintelui rus Vladimir Putin în urmă cu 21 de luni, motiv pentru care serviciile ucrainene de securitate l-au acuzat de complicitate la acest conflict, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.
Plasarea Patriarhului Kirill pe lista persoanelor date în urmărire în Ucraina este una pur simbolică, în condițiile în care liderul spiritual se află în Rusia și nu riscă să fie arestat. Măsura face parte din campania întreprinsă de Kiev pentru a eradica influența preoților acuzați că mențin legături strânse cu Rusia și subminează societatea ucraineană.
În lista persoanelor date în urmărire, patriarhul Kirill a fost identificat după nume de Ministerul de Interne al Ucrainei. Înaltul prelat apare în hainele sale clericale și este descris drept ”un individ care se ascunde de organele de anchetă preliminară”.
Oficialii ucraineni au mai precizat că patriarhul Kirill a fost declarat "dispărut" din 11 noiembrie.
De altfel, presa elvețiană a scris că Patriarhul Kirill a lucrat pentru KGB în anii '70.
Parlamentul ucrainean vrea interzicerea legăturilor cu Biserica rusă
Creştinismul ortodox este credinţa dominantă în Ucraina. Anchetatorii au deschis dosare penale împotriva clericilor dintr-o ramură a bisericii ortodoxe care a avut în trecut legături directe cu biserica rusă şi cu patriarhul Kirill.
În Parlamentul de la Kiev a fost depus un proiect de lege menit să interzică acestă ramură a bisericii care a pierdut numeroși enoriași după invadarea Ucrainei de către militarii ruși, în februarie 2022.
Biserica ucraineană susține că a rupt toate legăturile cu Moscova în mai 2022.
Patriarhul Kirill, acuzat că a încălcat suveranitatea Ucrainei
În noiembrie, serviciul de securitate ucrainean SBU a emis un document prin care susține că patriarhul Kirill ”a încălcat suveranitatea ucraineană”, în condițiile în care face ”parte din cel mai apropiat anturaj al conducerii militare şi politice a Rusiei”.
Forţele de securitate ucrainene au deschis zeci de dosare penale, inclusiv pentru acuzaţii de trădare, împotriva preoţilor şi oficialilor legaţi de ramura bisericii ucrainene, asociată cu Moscova.
În replică, Patriarhul Kirill a denunţat aceste demesuri şi a cerut sprijinul liderilor clericali din întreaga lume să oprească acţiunile Ucrainei împotriva bisericii.
De asemenea, un oficial de rang înalt din cadrul Bisericii ruse a afirmat că plasarea patriarhului Kirill pe lista persoanelor date în urmărire este "un pas pe cât de ridicol, pe atât de previzibil", potrivit agenţia de presă RIA.