Străzile din centrul Iașiului au fost animate de ansambluri folclorice din întreaga țară. Muzică, dans, voie bună și o paradă a straielor tradiționale, unele vechi și de peste o sută de ani: de asta au avut parte cei care au ieșit la plimbare în centrul orașului.
Tinerii păstrează tradițiile vii
Costumele tradiționale au putut fi admirate de trecători, în timp ce participanții au cântat și au dansat, spre bucuria publicului.
„Binevenită în contextul sărbătorilor Iașiului, mai ales pentru copii care văd foarte rar obiceiurile populare tradiționale,” a spus un participant la eveniment.
Tinerii membri ai ansamblurilor încă păstrează tradiția și vor să ducă mai departe valorile moștenite de la bunici.
„Călușul este specific zonei noastre din Olt și costumul este făcut la mână. E o mândrie pentru mine. Fac asta de când eram mic. Sunt 16 ani de când dansez,” a explicat Valentin Lungu, membru al ansamblului din Olt.
Costumele sunt lucrate de mână
„Mă simt mândră că pot să reprezint valorile și tot ceea ce strămoșii noștri ne-au lăsat,” a declarat Teodora Florea, membră a ansamblului din Bistrița Năsăud.
Costumele populare lucrate de mână sunt mândria lor și le poartă cu mare drag.
„Costumul femeiesc este alcătuit din cămeșoi, catrință, poale, cizmulițe și piesa principală - bundița de dihor. Această bundiță pot spune că are o însemnătate foarte mare pentru mine. Bundița bunicii mele pe care a făcut-o înainte de nuntă. Bunica mea a fost mireasă cu această bundiță,” a spus Ilinca Stigleț, membră a ansamblului Cetina din județul Suceava.
Aproximativ 300 de membri din 10 ansambluri folclorice din țară au participat la parada portului popular în cadrul Festivalului Trandafir de la Moldova din Iași, care a ajuns la a 53-a ediție.