Oamenii revin din nou în sălile de spectacol și la concerte după doi ani de pandemie în care acestea au fost interzise. Ateneul Național Român din Iași a avut anul acesta o creștere a încasărilor cu peste 240 la sută față de anul trecut.
Ca să crească și mai mult apetitul pentru cultură, stagiunea a fost încheiată cu un spectacol inedit, desfășurat în fața Palatului Culturii și la care au putut asista mii de oameni. Aproximativ opt mii de oameni au asistat la spectacolul oferit de Ateneul din Iași.
„Are rolul de a culturaliza publicul larg, care, poate, nu vine tot timpul în sălile de spectacol, însă, într-un astfel de eveniment de anvergură, în aer liber, într-un climat atât de frumos, cu vreme care ține cu noi, au ocazia să ia contactul cu muzica de operă, cu muzica clasica,” a explicat Andrei Fermeșanu, directorul Operei Naționale Română Iași.
Spectacolul s-a desfășurat în aer liber
„Încercăm să oferim publicului o oră și jumătate de bucurie, o oră și jumătate din sufletul nostru, din muzica pe care știm să o redam, prin acorduri frumoase. Momente de neuitat din opere, operete canzonete, chiar și muzică ușoară,” a declarat Ana Maria Donose, soprană Opera Națională Română Iași.
Gala a fost gândită după modelul internațional Trei Tenori. Pentru spectacol au fost alese părți care pot fi ușor recunoscute. Pe scenă a urcat și maestrul Eugen Doga. Spectacolul s-a încheiat cu un foc de artificii.
„Avem nevoie de muzică, avem nevoie de fericire, pentru că asta ne ajută și în partea de sănătate. Avem puterea să trecem peste lucrurile mai dificile, cu mai multa ușurință și învățăm să iubim frumosul și să trăim în muzică și în armonie. Despre asta a fost vorba în seara asta și mă bucur că a fost aici, alături de toți ieșenii,” a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic șef UPU-SMURD Iași.