În contextul bombardamentelor din ultimele săptămâni din partea forțelor aeriene israeliene, în Gaza a apărut o practică sumbră. Unii palestinieni le notează numele copiilor pe membrele celor mici. Alții le leagă la mâini copiilor brățări de identificare sau mici bucăți de sfoară colorată.
Logica din spatele acestei practici este una pe cât de simplă, pe atât de brutală: identificarea copiilor în cazul în care aceștia sunt uciși în bombardamente. "Dacă se întâmplă ceva, în acest fel îi voi recunoaște", a declarat un părinte palestinian pentru Reuters.
În așteptarea operațiunii terestre
Nu este clar când va declanșa Israelul operațiunea terestră în Fâșia Gaza, ca parte a campaniei sale de "eliminare" a grupării islamiste Hamas, al cărei atac din 7 octombrie a marcat cea mai sângeroasă zi din istoria statului Israel. Oficialii israelieni au spus clar că obiectivul lor este schimbarea status quo-ului în Gaza, acolo unde Hamas deține puterea politică din 2007.
Războiul a provocat o criză în rândul palestinienilor din Gaza care se confruntă acum cu o penurie de resurse, de la apă, la electricitate și combustibil.
Israelul a ordonat evacuarea civililor din zonele de nord ale Fâșiei Gaza pentru propria lor siguranță, dar mulți au murit în lovituri aeriene mai la sud.
"Când rutele de evacuare sunt bombardate, când lipsesc elementele esențiale pentru supraviețuire și când nu există asigurări pentru întoarcere, oamenilor nu le rămân decât alegeri imposibile", a declarat Lynn Hastings, principalul oficial umanitar al ONU pentru teritoriile palestiniene ocupate, adăugând că "niciun loc nu este sigur în Gaza", potrivit The Washington Post.
Aproximativ 1,4 milioane de oameni, dintr-un total de 2,3 milioane, sunt strămutați în interiorul Fâșiei Gaza.