Partidele din România se pregătesc de alegerile europarlamentare, primele care vor avea loc în anul super-electoral 2024. USR și-a prezentat candidații, cu ocazia consiliului partidului european ALDE, organizat în premieră la București. Este al doilea partid mare, după AUR, care își prezintă lista finală pentru europarlamentare.
Coaliția aflată la putere, PSD-PNL, încă nu a decis dacă va avea, sau nu, liste comune la alegeri. Cert este că ambele partide își vor anunța candidații la începutul anului viitor.
Alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc în perioada 6-9 iunie 2024, iar două partide din Opoziție și-au prezentat deja lista candidaților. În fruntea listei USR se află primarul din Câmpulung Muscel, Elena Lasconi. Aceasta este urmată de nume precum Dan Barna, Vlad Voiculescu sau Vlad Botoș.
Elena Lasconi, primar Câmpulung Muscel: Casa este orașul. Casa este țara. Dacă vocalizezi care sunt prioritățile pentru o țară solidă, puternică, eu cred că oamenii înțeleg.
Dan Barna, USR: Am navigat până acum prin crize, ghidându-ne după valori ferme. La fel va trebui să facem și în continuare. Ezitarea duce la catastrofe inimaginabile. Istoria are obiceiul ăsta prost că se repetă.
Președintele USR, Cătălin Drulă, spune că opoziția va forma un pol de dreapta anul viitor, din care vor mai face parte PMP și Forța Dreptei. Drulă invită și opoziția din Partidul Național Liberal să candideze alături de USR.
Cătălin Drulă: Există această prezumție în România, că poți face mereu alba-neagra, să întorci ziarul și era în locul greșit. Mai păcălești electoratul. Îi mai dai o tură. Nu merge așa! Ce a făcut PNL va avea un decont. Cei care vor să construim o mișcare liberală se pot alătura USR. Suntem un partid matur.
AUR va miza la alegeri pe voturile din diaspora
Partidul AUR deschide lista cu actualul europarlamentar Christian Terheş, urmat de senatorul Claudiu Târziu, respectiv deputatul Dan Tănasă. AUR va miza la alegeri pe voturile din diaspora, acolo unde este lider la ora actuală, potrivit celor mai recente sondaje.
Ultimul sondaj dat publicității, comandat de Partidul Național Liberal, arată că votanții PSD și PNL și-ar dori ca cele două partide să candideze separat la alegerile europarlamentare.
66% dintre cei 1.000 de respondenți au spus că nu vor să vadă liste comune. Liderii PSD și PNL încă nu au ajuns la o concluzie în ceea ce privește soarta Coaliției pentru anul viitor.
Jurnalist: Varianta listelor comune cu PNL a picat?
Marcel Ciolacu: Nici n-am apucat să vorbim. Am vorbit mai mult în spațiul public.
Partidul Social Democrat a ieșit câștigător în toate sondajele din acest an, în timp ce PNL oscilează între locul 2 și locul 3. Anul viitor, în România vor avea loc toate cele patru tipuri de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.