ONU a calificat luni situaţia din Gaza ca fiind „îngrozitoare şi apocaliptică", avertizând că expunerea palestinienilor la condiţiile cu care se confruntă în acest teritoriu ar putea echivala cu „cele mai grave crime internaţionale", relatează AFP.
În deschiderea unei conferinţe la Cairo care vizează accelerarea ajutorului umanitar pentru Fâşia Gaza, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a îndemnat comunitatea internaţională, într-un discurs citit de adjuncta sa Amina Mohammed, să „pună bazele unei păci durabile în Gaza şi în întregul Orient Mijlociu".
Potrivit Ministerului Sănătăţii al guvernului Hamas din Gaza, peste 44.000 de oameni au fost ucişi în aproape 14 luni de război între Israel şi gruparea islamistă palestiniană, cifre considerate fiabile de ONU, notează AFP.
Antonio Guterres a subliniat bilanţul devastator al conflictului şi nevoia urgentă de acţiune internaţională. „Malnutriţia este endemică. Foametea este iminentă. Între timp, sistemul de sănătate s-a prăbuşit", a punctat secretarul general al ONU.
El a adăugat că Gaza are acum „cel mai mare număr de copii amputaţi pe cap de locuitor din lume, mulţi dintre ei pierzându-şi membre şi suferind operaţii chirugicale fără anestezie".
ONU a criticat restricţiile severe privind livrarea ajutoarelor
De asemenea, şeful ONU a criticat restricţiile severe privind livrarea ajutoarelor, considerând nivelurile actuale „mult insuficiente".
Conform unei numărători a Agenţiei Naţiunilor Unite pentru Refugiaţii Palestinieni (UNRWA), doar 65 de camioane de ajutor pe zi au putut intra luna trecută pe teritoriul palestinian asediat, comparativ cu o medie de 500 înainte de război.
Organizaţiile internaţionale de ajutor au tras în mod repetat un semnal de alarmă cu privire la dezastrul umanitar care se desfăşoară în Gaza, avertizând că populaţia de aproximativ 2,4 milioane este în pragul foametei.
Potrivit acestora, livrările de ajutoare care ajung în teritoriu sunt în prezent la cel mai scăzut nivel de la atacul mortal lansat de Hamas la 7 octombrie 2023 în sudul Israelului, care a declanşat războiul actual.
Israelul, care a impus un asediu total asupra teritoriului controlat de Hamas, acuză, la rândul său, incapacitatea organizaţiilor umanitare de a gestiona şi distribui cantităţi mari de ajutor.
Blocarea ajutorului pentru Gaza „nu este o criză logistică", ci mai curând „o criză a voinţei politice şi a respectului pentru principiile fundamentale ale dreptului internaţional umanitar", a replicat luni Antonio Guterres.
UNRWA a afirmat că toate încercările sale de a furniza ajutor în nordul Gazei au fost "refuzate" sau "împiedicate" între 6 octombrie 2024 şi 25 noiembrie, pe fondul luptelor intense.
Guterres a numit UNRWA "un colac de salvare de neînlocuit pentru milioane de palestinieni", avertizând că, dacă va fi "forţată să se închidă, responsabilitatea înlocuirii serviciilor sale esenţiale - şi de a satisface nevoile de bază ale palestinienilor din Gaza - va reveni Israelului, în calitate de putere de ocupaţie".
„Nu Naţiunilor Unite (...). ci Israelului şi numai Israelului", a insistat el, în condiţiile în care în octombrie această ţară a decis să interzică UNRWA să opereze pe teritoriul său, aminteşte AFP.