Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

OMS: Spitalul al-Shifa din Gaza e ”o baie de sânge” după bombardamentele israeliene. Zeci de mii de oameni, fără apă și hrană

Serviciul de urgențe al spitalului al-Shifa din orașul Gaza este o ”baie de sânge”, după ce a fost devastat de bombardamentele israeliene. Avertismentul a fost lansat duminică de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), după ce o echipă a sa și a altor agenții ONU au reușit să livreze materiale medicale clinicii din nordul enclavei palestiniene, relatează agenția France Presse, citată de Agerpres.

Zeci de mii de persoane care și-au părăsit locuințele din cauza bombardamentelor s-au adăpostit în incinta spitalului al-Shifa din Gaza. În zonă nu există apă potabilă și hrană, a avertizat OMS.

De asemenea, în unitatea de primiri urgențe sunt sute de pacienți răniți, iar medicii sunt nevoiți să facă față unui număr tot mai mare de persoanele care au nevoie de îngrijiri. În schimb, mijloacele de tratament sunt limitate, dacă nu inexistente, au mai precizat reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății.

Pacienții grav răniți, tratați într-un spital ce funcționează parțial în Fâșia Gaza

În schimb, pacienţii în stare critică sunt transferaţi la spitalul Ahli Arab pentru a fi operați, în condițiile în care acesta este singurul spital din nordul Fâşiei Gaza care "funcţionează parţial". Alte trei funcționează ”la limită” - al-Shifa, al-Awda şi al-Sahaba, cu toate că înainte de război erau 24 unități medicale.

OMS s-a declarat pregătită să ”reanimeze” spitalul al-Shifa ”în săptămânile următoare”, precizând că "până la 20 de săli de operaţii şi de servicii postoperatorii ar putea fi activate dacă ar beneficia de combustibil, oxigen, medicamente, alimente, apă şi personal".

Război Israel-Hamas. Peste 18.000 de morți, în urma bombardamentelor

Infrastructura spitalicească din Gaza a fost grav afectată din cauza războiul declanşat de atacul comis de mişcarea islamistă palestiniană Hamas pe teritoriul Israelului israelian la 7 octombrie, când aproape 1.200 de oameni, majoritatea civili, au fost uciși.

Drept represalii, Israelul a promis că va "distruge" mişcarea islamistă şi de atunci efectuează bombardamente intense asupra Fâşiei Gaza. Aproape 18.800 de persoane, majoritatea femei şi copii, au murit, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.

Totodată, Israelul acuză Hamas că foloseşte spitalele - care conform legilor războiului trebuie să beneficieze de protecţie specială - pentru a ascunde arme sau posturi de comandă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE