Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Oficial ucrainean: Sunt peste 70.000 de crime de război în Ucraina, iar numărul acestora crește zilnic

De aproape un an, inimaginabilul se petrece lângă noi: un război în Europa. Rusia a atacat Ucraina pe 24 februarie 2022. Până acum, numeroase persoane au fost puse oficial sub acuzare pentru săvârşirea de crime de război pe teritoriul Ucrainei.

Autoritățile ucrainene vorbesc despre necesitatea înființării unui Tribunal Internațional Special pentru anchetarea crimelor de agresiune realizate de Rusia în Ucraina. La Euronews România a vorbit Anton Korynevych, responsabil, din partea Ucrainei, cu înființarea Tribunalului Special pentru Crima de agresiune împotriva Ucrainei.

Câte rapoarte de crime de război există în Ucraina până în prezent?

”Sunt aproximativ 70 de mii de crime de război investigate de anchetatorii din Ucraina și de alte agenții asemănătoare. Suntem convinși că acest număr poate crește din cauza faptului că aceste crime au loc în fiecare zi, în special în zonele ocupate. Suntem recunoscători partenerilor internaționali cu care noi lucrăm pentru a ancheta aceste crime, în mod special cu România care este un membru al țărilor inițiatoare care vor să creeze un astfel de tribunal. Vom face tot ce este necesar pentru ca fiecare comandant, soldat, general sau lider rus să fie adus în fața justiției.

Nu există nicio instanță sau tribunal internațional care să poată trage acum la răspundere liderii politici și militari de vârf ai Rusiei pentru crimele de război. De aceea, ideea noastră nu este de a interveni în activitatea Curții Internaționale, ci de a suplini și completa cu un tribunal special nou înființat, care va avea jurisdicție pentru o crimă internațională, care în prezent nu este acoperită de sistemul de justiție internațională, și anume, crima de agresiune împotriva Ucrainei.”

Anton Korynevych a spus că Europa nu a mai văzut de mult timp asemenea crime de război care au fost comise pe teritoriul ucrainean. De asemenea, acesta a spus că strategia rusă de a provoca și organiza un război reprezintă amprenta acestei populații.

Necesitatea de a acționa acum

Președintele Zelenski a solicitat o anchetă internațională asupra ”întregului sistem rusesc de genocid”. În ce măsură și cât de dificil este un astfel de demers?

”Agresiunea Rusiei a fost efectuată în așa fel încât să anihileze națiunea ucraineană. Noi, oamenii juridici din Ucraina, vom încerca să arătăm comunității internaționale că acest război provocat de Rusia este genocidal prin natură. Acest lucru nu este surprinzător, ci a avut loc pe teritoriul Ucrainei timp de mai multe decenii înainte.”

Va avea invazia rusă în Ucraina consecințe juridice pentru toți cei care au planificat-o, aprobat-o și pus-o în planificare?

”Noi facem un apel la comunitatea internațională pentru a ne asigura că există o atribuire completă a responsabilității crimelor care fost comise în Ucraina. Noi suntem convinși că în timp ce acum avem instituții naționale care-i pot aduce pe acești oameni în fața Tribunalului pentru crime împotriva umanității, avem nevoie să înființăm un tribunal special internațional, ca un corp independent, care să ai jurisdicție și care să ne ajute să îi judecăm pe acești oameni. Dacă nu facem acest lucru, cei care au comis aceste crime, există posibilitatea ca aceste crime să se repete în viitor.”

Se poate face dreptate pentru ucraineni încă din timpul războiului?

”Sunt convins că trebuie să luăm măsuri acum, în timpul războiului, pentru a concretiza fundalul pentru înființarea acestui tribunal internațional. De asemenea, trebuie să ne dublăm eforturile pentru a găsi dovezi pentru a-i trage la răspundere pe cei care au comis astfel de crime.”

Oficialul care anchetează crimele de război din Ucraina a adăugat că abia după eliberarea teritoriilor vom putea adevărata dimensiune a acțiunilor realizate de Rusia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE