Ancheta jurnaliștilor de la Recorder, intitulată "Dumnezeul achizițiilor se întoarce", a fost dată jos de pe YouTube și republicată, peste noapte. Jurnaliștii au contestat decizia, cel mai probabil luată pe baza unui algoritm. "A făcut-o (n.r. platforma YouTube) netransparent și fără motivare, la fel ca în cazul eliminării de pe platformă ", au precizat Alex Nedea și colegii într-un mesaj pe Facebook.
Despre ce este vorba în "Dumnezeul achizițiilor se întoarce"
Jurnalistul Alex Nedea a revenit la un subiect de acum patru ani de zile: investigarea unor afaceri ale preotului Mădălin Iscru, fost consilier în Ministerul Dezvoltării, sub conducerea lui Paul Stănescu, de la PSD. În 2019, Recorder arăta cum preotul Iscru a câștigat milioane de euro pentru proiecte de reabilitare și modernizare în satele din Dobrogea. Banii au venit prin PNDL, program coordonat chiar de ministerul în care a activat.
Primarii din satele cu lucrări recunoșteau că au primit comenzi "de la centru" să lucreze păstoriți de părinte.
Recorder arată și în noua investigație că preotul - a cărui activitate este anchetată de DNA încă de acum 4 ani, fără concluzii - a continuat afacerile cu statul prin firme ale unor apropiați.
Mai mult, lucrările sunt făcute, și acum, de mântuială, iar acolo unde au existat tentative de controale din partea edililor au apărut presiunile. Între timp, moșia lui Mădălin Iscru s-a modernizat și s-a extins. Pe traseul actelor, Alex Nedea a descoperit, din nou, legătura între acesta și Paul Stănescu.
Cum s-a ajuns la suspendarea investigației pe YouTube
Pe un fragment de filmare, soția lui Mădălin Iscru, venită să preîntâmpine un dialog între Recorder și unul dintre edilii executanți, îi spune lui Nedea că îi va da jos filmarea de pe YouTube.
Asta după ce a încercat să scape de jurnaliști, pe care i-a ironizat permanent.
Totuși, plângerea care ar fi dus la suspendarea temporară a clipului ar fi venit de la un canal al youtuber-ului "Preotul Cristian".
Peste noapte, în urma contestației depuse de Recorder, clipul - care, la scrierea acestui articol, are aproape o jumătate de milion de vizualizări pe YouTube - a fost repus în drepturi, pe platformă.
Jurnaliștii au venit cu noi precizări, într-o postare stufoasă, pe Facebook.
Recorder: "Mereu va exista o tentație a celor puternici de a cenzura presa incomodă. Până acum am avut mereu senzația că politicienii și oamenii de afaceri sunt bulversați în fața unei publicații precum Recorder. Metodele cu care au fost obișnuiți - telefoane la patron, mituirea jurnaliștilor sau oprirea trenurilor care distribuiau ziare în toată țara - nu funcționează în cazul nostru. Trăim, totuși, vremuri în care toată lumea încearcă să se adapteze. Cei vizați de investigațiile unei publicații online caută acum breșe în modul de funcționare a platformelor care distribuie conținutul, demonstrându-ne că libertatea de expresie nu e neapărat garantată de avansul tehnologiei. Ea poate fi garantată numai de dorința hotărâtă a oamenilor de a-și apăra și păstra acest drept. Și poate fi nevoie ca libertatea de exprimare să fie apărată nu doar în fața puterii politice, ci și în fața corporațiilor care au pus monopol pe distribuirea informațiilor."
În numai o oră de la postare, aceasta fusese deja distribită de aproape 400 de ori și avea 6 mii de like-uri.