Încă o dronă de luptă a fost identificată în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 02:30, pe teritoriul României. Drona a fost detectată mai întâi la 45 de kilometri de localitatea Sf. Gheorghe, din județul Tulcea, în largul Mării Negre, a intrat apoi în zona Gura Portiței, în jurul orei 04:00, și apoi a zburat până spre localitatea Cogealac.
În acel moment, Centrul Național Militar de Comandă a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind alertarea populației din zona de nord-est a județului Constanța.
În total, drona a survolat în interiorul teritoriului României în jur de jumătate de oră.
O dronă de luptă a pătruns 19 kilometri pe teritoriul României
Pentru urmărirea dronei, au fost ridicate de la sol două avioane de luptă F-18 și două F-16 din structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană Extinsă sub comandă NATO, respectiv Poliție Aeriană sub comandă națională.
Constantin Spînu, purtător de cuvânt al MApN: „Radarele de supraveghere aeriană au urmărit în permanență traseul țintei, care a evoluat către localitatea Cogealac, județul Constanța, adâncimea maximă de pătrundere pe tertitoriul național fiind de 19 kilometri. Încetarea alertei aeriene a fost transmisă în jurul orei 5:10, iar aeronavele de luptă au revenit pe bazele de dislocare. Din datele disponibile la acest moment, nu a fost identificată probabilitatea existenței unei zone de impact pe teritoriul național. Forțele MApN vor executa, începând cu această dimineață, cercetări în zonă".
Este a doua dronă care este detectată în ultimele două zile, după cea de joi dupăamiază, în jurul orei 17:00, din Constanța, care a intrat prin zona Eforie Nord. Ea a intrat 14 kilometri pe teritoriul României, în timp ce aceasta a pătruns 19 kilometri. Este foarte probabil ca și aceasta să fie tot una folosită de ruși pentru a ataca Ucraina.
Diana Sobaru, jurnalist Euronews România: „În decurs de mai puțin de două zile au fost emise mesaje RO-Alert pentru zona Constanța. De această dată, a fost vizată zona de nord-est a județului, iar locuitorii din mai multe localități au primit acest mesaj de avertizare privind posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian.
Incidentul care a alertat populația a avut loc în largul Mării Negre, iar obiectul zburător de mici dimensiuni a trecut frontiera de stat undeva în dreptul localității Eforie Nord. Vorbim despre partea litorală a județului Constanța, adică stațiunile de la malul Mării.
Azi-noapte au fost ridicate din nou avioane de la sol, două F-18 Hornet ale spaniolilor, care sunt cantonate în baza militară de la Mihail Kogălniceanu, și două F-16 ale Forțelor Aeriene Române, de la baza militară Borcea.
Din ce în ce mai dese sunt aceste alerte cu drone pentru județul Constanța, trei în ultimele șase săptămâni. Până acum, aceste alerte nu erau emise decât pentru județul Tulcea atunci când erau atacate porturile ucrainene dunărene Reni și Ismail.”
MApN a anunțat că sistemul de supraveghere a pierdut semnalul radar la sud de localitatea Cogealac, în jurul orei 4.30, iar încetarea alertei aeriene a fost transmisă în jurul orei 5.10, când aeronavele de luptă au revenit pe bazele de dislocare.