Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Corpul de rachetă găsit pe plajă, în județul Constanța, este de proveniență rusească. „Cel mai probabil a căzut în mare și a fost adus de curenți”

Valurile au adus la țărm, duminică seară, un rest de la un tub de racheta de artilerie în zona Periboina – Săcele. Obiectul reprezintă componenta care propulsează racheta (motorul rachetei) și nu prezintă niciun pericol, conform comunicatului oferit de ISU Dobrogea.

16/01/2023 , 17:19

Corpul de rachetă este de proveniență rusească

Motorul de start al corpului de rachetă găsit duminică pe plaja de la Marea Neagră, în sectorul cuprins între Periboina şi Săcele, a fost fabricat în Federaţia Rusă şi, cel mai probabil, după ce a căzut în mare, a fost adus de curenţi în zona litoralului românesc, se arată într-un comunicat de presă publicat luni de Statul Major al Forţelor Navale Române (SMFNR).

Motorul de start al corpului de rachetă identificat a fost preluat, luni, de reprezentanţii SMFNR de la cei al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea şi a fost depozitat, în siguranţă, pentru cercetări.

"SMFN precizează că elementul descoperit nu conţine materiale pirotehnice sau periculoase şi că acesta reprezintă un tub al unui motor de start de la o racheta antiaeriană sol-aer de tipul 57E6, lansată de un sistem de rachete antiaeriene de tip Panţir S-1 (clasificare NATO SA-22 Greyhound), produse în Federaţia Rusă, care, cel mai probabil, pe timpul desfăşurării acţiunilor militare recente din zona de nord a Mării Negre, a căzut în mare şi a fost adus de curenţii marini în zona litoralului românesc", se menţionează în comunicat.

De asemenea, SMFN arată că acest tip de element de muniţie nu se află în dotarea Forţelor Navale Române şi este specific forţelor implicate în conflictul ruso-ucrainean.

ISU Dobrogea: „Obiectul nu prezintă un pericol”

„În cursul serii de 15.01.2023, echipajul pirotehnic din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța a fost solicitată să intervină pentru ridicarea unui element presupus a fi de muniție, scos la mal de valuri, în zona Periboina – Săcele.

La fața locului, echipajul format din trei subofițeri și un ofițer a identificat obiectul ca fiind booster de rachetă. Acesta a fost ridicat și depozitat, iar, în cursul zilei de astăzi, 16.01.2023, va fi predat structurilor specializate din cadrul Ministerului Apărării Naționale. Obiectul nu prezintă niciun pericol, fiind vorba despre componenta care propulsează racheta (motorul rachetei),” a anunţat ISU Dobrogea.

Ce trebuie să facă oamenii dacă găsesc elemente de muniție?

Autoritățile îi încurajează pe cetățeni ca în situația în care găsesc elemente de muniţie să apeleze numărul de urgență 112 și să nu le atingă.

„În cazul descoperirii elementelor de muniţie sunt interzise:

  • ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe;
  • comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;
  • lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;
  • introducerea muniţiilor în foc;
  • tăierea muniţiilor cu ferăstrăul, scule electrice sau prin sudură;
  • folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;
  • utilizarea pulberilor şi explozivilor provenite din muniţii în scopuri artizanale;
  • demontarea focoaselor sau a altor elemente componente.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE