Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Norvegia introduce controale temporare la frontieră după ce și-a ridicat nivelul de amenințare teroristă

Norvegia introduce controale temporare la frontierele sale cu alte țări vest-europene, după ce agenția de securitate internă a ridicat nivelul amenințării teroriste.

Controalele se vor aplica până la 22 octombrie, conform unei declarații a poliției, care a citat „o situație dificilă a amenințării”.

Măsura urmează anunțului făcut la 8 octombrie de agenția de securitate PST, conform căruia nivelul de amenințare al Norvegiei a crescut de la „moderat” la „ridicat”, al doilea cel mai ridicat nivel pe o scară de cinci niveluri.

PST a subliniat o amenințare sporită la adresa țintelor evreiești și israeliene în special.

Norvegia nu este membră a Uniunii Europene, dar țara face parte din zona Schengen, permițând călătorii europene fără control de identitate. Norvegia are granițe terestre cu Suedia și Finlanda, membre ale UE și ale spațiului Schengen.

Spațiul Schengen fără frontiere permite celor peste 425 de milioane de cetățeni ai UE, precum și cetățenilor din afara UE care locuiesc sau vizitează UE, să circule liber prin statele membre pentru turism, studii sau afaceri, fără restricții.

Această libertate de circulație le permite cetățenilor UE să călătorească, să muncească și să locuiască în orice țară din UE fără a avea nevoie de permise speciale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE