Guvernul a aprobat normele metodologice pentru amânarea ratelor. Cei aflați în dificultate pot să suspende plățile pentru o perioadă cuprinsă între una și 9 luni. Cu unele condiții, însă.
Pot amâna ratele doar cei care nu au restanțe în ultimele șase luni. Debitorii pot beneficia o singură dată de suspendarea obligațiilor de plată pentru fiecare împrumut. Între timp, Robor la 3 luni își continuă creșterea, a ajuns la 7.71%.
Este cea mai ridicată valoare din ultimii 12 ani. În funcție de Robor se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă. De altfel, în decurs de numai un an, ratele împrumutaților au crescut chiar și cu o mie de lei.
"Evident trebuie să ia în calcul că pot beneficia de această amânare a ratelor, numai că la final vor trebui să plătească ratele care au fost amânate şi, evident, dobânda acumulată.
Deci, practic, oricare dintre cetăţenii care într-adevăr au o problemă (nu este o măsură pe care s-o faci dacă poţi să-ţi plăteşti ratele, cel mai bine ar fi să poţi să-ţi plăteşti ratele şi dacă se poate, să găseşti chiar o trecere la dobândă fixă pentru următoarea perioadă, pentru că dobânzile vor mai creşte, nu mă ascund să spun lucrul acesta) dacă te afli chiar în dificultate, poţi să te duci la bancă cu o cerere, o declaraţie pe propria răspundere, evident, să nu ai o cerere de finanţare în curs sau o restructurare de credit în ultima perioadă, şi atunci vei beneficia de această măsură", a explicat Câciu.