Situația economică în care se află România și rezolvarea deficitului bugetar sunt o urgență pentru președintele ales Nicușor Dan și pentru Ilie Bolojan, favoritul pentru Palatul Victoria. Deocamdată, însă, măsurile care vor fi luate pentru a readuce finanțele țării pe un făgaș normal sunt o necunoscută. Cert este că scăderea deficitului bugetar se anunță atât de dificilă încât președintele ales vorbește despre o nouă țintă de 7,5% din PIB, care ar însemna o renegociere cu Bruxellesul.
România țintește un deficit bugetar de 7,5% din PIB, anunță Nicușor Dan
Deficitul bugetar ridicat este în prezent cea mai mare problemă a României, o spun deopotrivă politicieni, economiști și oficiali europeni. Reducerea lui de la 9,3% la 7% din PIB, cât și-a asumat guvernul în fața celor de la Bruxelles, pare o misiune dificilă.
Nicușor Dan, președintele ales al României: Cred că o țintă realist-optimistă pentru deficitul pe 2025 este 7,5% din PIB și, pentru asta, față de predicțiile pe care le avem în acest moment, ar trebui să găsim să tăiem din cheltuieli sau, în fine, să transferăm niște sume în interiorul bugetului, de aproximativ 30 de miliarde de lei.
O nouă țintă de deficit bugetar pentru 2025 nu intră în acest moment în discuție, spune Marcel Boloș, ministrul interimar al Fondurilor Europene.
Marcel Boloș, ministrul interimar al Investițiilor și Proiectelor Europene: Ar fi extrem de neserios ca noi acum, în această etapă, să cerem revizuirea traiectoriei de deficit bugetar, câtă vreme nu am făcut noi pasul necesar pentru implementarea reformei fiscale și apoi să cerem încadrarea în ținta de deficit bugetar.
Cu ce impozite și taxe se va obține un deficit bugetar mai mic este o decizie a viitoarei coaliții de guvernare și a noului Guvern.
Ruth Novacovici, jurnalistă Euronews: Nicușor Dan a reiterat că nu va crește TVA-ul, o promisiune pe care a făcut-o înainte de alegeri, dar nu s-a pronunțat în privința altor creșteri de taxe. Pe de altă parte, Ilie Bolojan avertizează că, dacă nu vor fi luate măsuri ferme pentru colectarea taxelor și pentru reducerea cheltuielilor, noul guvern, oricum va arăta el, va fi nevoit să crească taxele și impozitele.
Ilie Bolojan: Dacă nu colectăm mai bine, taxele vor crește
Ilie Bolojan, președintele interimar al României: E nevoie să ne încasăm taxele actuale la nivelul la care sunt, la potențialul maxim. Avem, de exemplu, sume importante din TVA pe care nu le încasăm și dacă aceste lucruri nu se fac sau nu dau rezultate, indiferent cine va fi în guvernare, va fi pus în situația să crească taxele și impozitele.
Neîncasarea tuturor sumelor din Taxa pe Valoarea Adăugată este o altă problemă veche a economiei, cunoscută sub numele de „gap de TVA”. România înregistrează cel mai mare deficit de încasare la acest capitol din Uniunea Europeană. Practic, la fiecare 3 lei, 1 leu nu este colectat la buget. Vorbim despre o sursă importantă de bani pentru vistieria unui stat, care poate echilibra finanțele, prin creșterea încasărilor.
Ilie Bolojan, președintele interimar al României: Suntem într-o situație în care avem, trebuie să recunoaștem, o criză bugetară și cu cât luăm măsuri mai repede pentru a rezolva această criză bugetară, cu atât evităm o posibilă criză economică cu efecte sociale costisitoare pentru oameni.
De fapt, semnele unei crize sunt deja în România încă de anul trecut. Președintele ales Nicușor Dan spune că țara se află în recesiune.
Nicușor Dan, președintele ales al României: Noi avem un deficit de 8-9%, iar în condițiile acestui deficit de 8-9% avem o creștere economică de 1-2%. Dar, în mod normal, când ai deficit, înseamnă că arunci bani în piață, iar asta stimulează o creștere economică. Deci, cumva, noi suntem în recesiune, în momentul ăsta și, de asemenea, în 2024.
Potrivit definiției agreate de economiștii din întreaga lume, este nevoie ca Produsul Intern Brut al unei țări să înregistreze două trimestre de scădere consecutivă pentru a intra în recesiune. România nu se află deocamdată în această situație, relevă datele INS.