Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nicuşor Dan câştigă definitiv procesul cu ANI. Raportul de incompatibilitate, anulat

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis marţi, în mod definitiv, în favoarea primarului general al Bucureştiului, Nicuşor Dan, anulând raportul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), care îl declarase în incompatibilitate şi conflict de interese.

Anterior, Curtea de Apel Bucureşti îi dăduse câştig de cauză lui Nicuşor Dan, iar decizia de marţi a instanţei supreme a confirmat hotărârea inițială, respingând apelul făcut de ANI.

Unul dintre judecătorii completului de judecată, totuşi, a avut o opinie divergentă, susţinând că recursul ANI ar fi trebuit admis, iar cererea primarului respinsă.

Ce se arată în decizia ICCJ

Hotărârea Înaltei Curţi notează următoarele: „Cu majoritate: recursul principal formulat de Agenţia Naţională de Integritate împotriva Sentinţei civile nr. 1414 din 21 septembrie 2023, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a Contencios Administrativ şi Fiscal, este respins ca nefondat. Cu unanimitate: recursul incident depus de Dan Nicuşor Daniel împotriva aceleași sentințe este, de asemenea, respins ca nefondat. Decizia este definitivă. Judecătorul V. Dumitrache a exprimat o opinie separată, considerând că recursul ANI trebuia admis și cererea primarului respinsă”.

În luna februarie 2023, ANI a făcut public faptul că Nicuşor Dan ar fi fost în incompatibilitate şi conflict de interese. Agenţia l-a acuzat că, în perioada 7 august – 7 septembrie 2021, s-ar fi numit pe sine în diverse funcţii de conducere în patru instituţii din subordinea Primăriei Bucureşti, inclusiv Administraţia pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, Administraţia Străzilor Bucureşti, ALPAB şi Centrul Cultural Expo Arte, fără a avea un mandat clar de reprezentare.

ANI a mai susţinut că, în calitate de director general al Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement (ALPAB), Nicuşor Dan a solicitat o majorare a bugetului ALPAB cu 3.000.000 lei, sumă pe care a aprobat-o ulterior din postura de primar. De asemenea, a fost acuzat că a plătit din fondurile primăriei o amendă de 6.000 lei, impusă de Inspectoratul de Stat în Construcţii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE