Premierul Nicolae Ciucă, preşedinte al PNL, a anunţat vineri că demersurile pentru aderarea României la Schengen vor fi continuate şi a precizat că decuplarea în acest dosar de Bulgaria este o măsură care trebuie analizată.
"Aşa cum am discutat cu preşedintele României, aşa cum am discutat în această dimineaţă cu preşedintele PSD, vom continua toate demersurile pentru aderarea la spaţiul Schengen pentru a ne îndeplini obiectivul naţional. Avem această decizie politică unitară. Este nevoie să continuăm acest demers din respect pentru români, din respect pentru partenerii noştri europeni", a spus Ciucă, înainte de şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL.
El a afirmat că în acest moment se discută soluţiile cu privire la aderarea la Schengen.
"În acest moment se discută cu instituţiile europene şi cu preşedinţia cehă pentru a putea să identificăm care sunt soluţiile imediate care pot fi luate şi de asemenea, discutăm cu partea suedeză pentru că urmează să preia preşedinţia de la Cehia şi să analizăm oportunitatea pe agenda Consiliului a deciziei de aderare", a afirmat Ciucă, potrivit Agerpres.
Întrebat dacă preşedintele Klaus Iohannis ar putea cere la Consiliul European de săptămâna viitoare rediscutarea acestui subiect şi convocarea unui Consiliul JAI extraordinar, premierul a răspuns că în acest moment se discută la nivelul Ministerului de Externe şi cu instituţiile europene care ar putea fi soluţiile şi demersurile care să ducă la o decizie favorabilă.
"Altfel, să repunem pe agendă subiectul în condiţiile în care Austria îşi menţine decizia politică de a nu fi de acord cu aderarea României nu cred că este oportun să înaintăm un termen faţă de care să ne raportăm faţă de o decizie", a spus Ciucă.
Întrebat despre o decuplare de Bulgaria în acest dosar, premierul a precizat că este o "măsură pe care trebuie să o analizăm". "Este un demers pe care fiecare ţară trebuie să şi-l asume individual", a afirmat Nicolae Ciucă. El a susţinut că în şedinţa Consiliului JAI de joi s-a discutat despre o decuplare de Bulgaria, dar nu a fost aprobată de către această ţară şi Austria.
Marian Tutilescu, fostul șef al Departamentului Schengen din MAI, a spus în direct la Euronews România că această formulă de aderare la pachet nu este benefică pentru țara noastră în procesul de aderare la spațiul de liberă circulație și că ar trebui să ne separăm de bulgari dacă vrem să aderăm mai repede.