Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fost șef al Departamentului Schengen din MAI: Cred că trebuie să ne separăm de Bulgaria ca să intrăm în spațiul de liberă circulație

În ciuda faptului că România a avut majoritatea susținătorilor în cadrul Consiliului JAI, acest lucru nu a fost suficient pentru ca țara noastră să fie acceptată în Spațiul Schengen. Pe lângă refuzul vehement al Austriei, ne-a împiedicat și decizia Olandei de a da vot negativ Bulgariei, țară luată la pachet cu România.

Marian Tutilescu, fostul șef al Departamentului Schengen din MAI, a spus în direct la Euronews România că această formulă de aderare la pachet nu este benefică pentru țara noastră în procesul de aderare la spațiul de liberă circulație și că ar trebui să ne separăm de bulgari dacă vrem să aderăm mai repede.

Separarea de Bulgaria, o necesitate

Marian Tutilescu, fost șef al Departamentului Schengen din MAI: „În formula actuală, aderarea la pachet (n. red. cu Bulgaria), ne vom izbi de o piedică. Piedica este Olanda, care se opune aderării Bulgariei la Spațiul Schengen. În aceste condiții trebuie să fim realiști și, în pofida sentimentelor și a istoriei care ne leagă de Bulgaria în acest proces de aderare, cred că va trebui să ne separăm. Progresul fiecărei țări să fie analizat în mod distinct și să fie luată o decizie ca atare. Ar trebui ca la primul Consiliu European să fie puși pe agendă pașii de urmat pentru rezolvarea acestei probleme. Decizia Austriei este una injustă și, din perspectiva principiilor și valorilor europene, este inexplicabilă.”

Reuniunea șefilor de stat și de guvern din UE va avea loc pe 15 decembrie. Atunci s-ar putea stabili data următoarei reuniuni a Consiliului JAI, unde subiectul aderării României la Schengen ar putea ajunge din nou pe masă.

Securizarea frontierei cu Bulgaria

Dacă România s-ar separa de Bulgaria, ar însemna ca țara noastră să întărească granița cu bulgarii, la standarde cerute de Spațiul Schengen.

Marian Tutilescu, fost șef al Departamentului Schengen din MAI: „S-ar putea, în momentul în care luăm această decizie, să ne decuplăm de Bulgaria, să trebuiască să standardizăm, să asigurăm protecția frontierei cu Bulgaria la standarde Schengen. Nu ar însemna mari eforturi financiare, mai ales că aceste eforturi pot fi făcute din fondul frontierelor externe, fond dedicat pentru activitățile de securizare a frontierelor.”

Întrebat de problema migranților, care a fost argumentul principal al Austriei în momentul votului, Marian Tutilescu a spus că a fost doar un pretext.

Marian Tutilescu, fost șef al Departamentului Schengen din MAI:România nu se confruntă cu probleme semnificative, pentru că nu este pe ruta migrației. (...) A fost un pretext. Sunt sigur că după aceea se vor flexibiliza. Rămâne de văzut cine vor fi partenerii austrieci de discuție dupa 1 ianuarie încolo. La Consiliul European va trebui să se stabilească clar pe agenda cărui consiliu urmează a fi pusă problema aderării celor două țări. Cea mai bună măsură e să ne decuplăm și fiecare stat să fie analizat separat din perspectiva progreselor și votul să se dea pe fiecare dintre cele două state. Dar asta presupune ca înainte de vot să aibă loc o evaluare a modului în care au fost securizate granițele noastre cu Bulgaria, în situația în care Bulgaria ar putea să primească în continuare un veto din partea Olandei.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE