Statele membre NATO și-au exprimat miercuri ”solidaritate puternică” cu România, după ce țara noastră i-a informat cu privire la faptul că ceea ce par fi bucăți dintr-o dronă rusească au căzut pe teritoriul României, a spus alianța, relatează Reuters.
”Continuăm să monitorizăm situația îndeaproape și rămânem în contact strâns cu Aliatul nostru România”, a spus NATO într-un comunicat.
”Autoritățile române au confirmat că pe pământ românesc, aproape de granița cu Ucraina, au fost găsite resturi, posibil de la o dronă. Autoritățile române investighează incidentul. România a informat aliații NATO despre acest incident în cadrul ședinței de astăzi a Consiliului Nord-Atlantic, iar aliații și-au exprimat o puternică solidaritate cu România.
De anul trecut, ca răspuns la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, NATO și-a sporit semnificativ prezența în regiunea Mării Negre. Continuăm să monitorizăm îndeaproape situația și rămânem în strânsă legătură cu aliatul nostru România”, a spus purtătorul de cuvânt al NATO, Dylan White.
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat, miercuri, că în judeţul Tulcea au fost găsite fragmente dintr-un echipament "care ar putea fi asimilat unei drone", probele urmând să fie analizate pentru a se stabili originea, capacitatea şi timpul echipamentului.
"Mă aflu împreună cu şeful Statului Major al Apărării şi cu şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, o vizită pe care am planificat-o pentru a vedea situaţia din teren, mai ales că, în ultima perioadă, atacurile neprovocate ale Rusiei împotriva Ucrainei s-au intensificat, atacuri care vizează facilităţi portuare şi de depozitare, dar atacuri care au loc în proximitatea României, la distanţe foarte mici de localităţi româneşti.
Era normal, cred eu, să venim să îi asigurăm pe oameni şi de suportul nostru, dar şi să încercăm să explicăm cumva că România, la acest moment, nu se află în nicio formă de conflict şi că nu sunt semne de agresiune împotriva României. Aşa cum era normal să îi întrebăm ce putem face pentru ei în situaţia în care îşi doresc, de exemplu, ca pentru o perioadă cei din Plauru, unde sunt 25 de suflete, (...) fiind exact vizavi de portul din Ismail, dacă doresc să fie ajutaţi (...) în această perioadă, noi să o putem face", a afirmat ministrul.