Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Namjoon, liderul BTS, a filmat în România: Povestea videoclipului LOST, spusă de producătoare, și reacțiile fanilor români

Totul a început cu cinci nume românești pe un poster. Apoi cu câteva zeci de nume la creditele de la finalul videoclipului Lost. Cuvântul "pierdut" care apare într-un cadru și o dubiță cu numere de București în fundalul unei poze. Inevitabil a apărut întrebarea: Kim Namjoon, liderul trupei BTS, a filmat în România?

Iar răspunsul a fost "da", printr-o postare pe Instagram, însă nu toți au crezut.

Cei sceptici au cerut dovezi. Așa că am mai întrebat și eu o dată, să fiu sigură.

Namjoon a filmat în România ca personaj principal pentru videoclipul Lost.

Ea este Oana Maria Ursachi, producător executiv, cea care a coordonat echipa de români de la Kodiak Alpha care a lucrat cu liderul din BTS. A fondat Kodiak Alpha alături de Marcel Ursachi, partenerul ei de muncă și de viață, cu scopul de a pune România pe harta cinematografiei.

Acum că am lămurit asta, să trecem mai departe și să vedem cum s-a petrecut totul și cum au reacționat fanii.

Cine este Namjoon?

Kim Namjoon. Inițial Rap Monster, acum RM. Unul dintre rapperii din BTS. Liderul. Cel care știe engleză. Preferatul gazdelor de talk-show. Vocea celor din Bangtan Sonyeondan.

Artistul sud-coreean este cunoscut sub multe nume. Poate prea multe, căci fiecare vine la pachet cu o responsabilitate. Dar cred că cel mai bine îl descriu chiar ARMY, fanii trupei BTS.

Andreea Moldovan, HR Specialist / ARMY: "Namjoon, pentru mine, este ca un fel de role model. Mi se pare o persoană foarte, foarte muncitoare și o persoană căreia îi pasă foarte mult de ceea ce face."

Teodora Mosor, Inginer / ARMY: "Mi se pare un artist foarte profund, foarte sincer. E un om foarte sensibil, natural. Cred că asta m-a atras la el: și complexitatea, dar și naturalețea sa."

Ioana Dobrin, Creator de conținut / ARMY: "Pot să spun că e super creativ, transmite foarte mult, clar are talentul ăsta de a scrie și de a ne face să simțim anumite lucruri."

Olimpia Buta, Asistentă medicală / ARMY: "Reușește foarte mult să ne arate că poate fi atât omul cât și artistul și are încrede în fani în a se arăta exact așa cum e, cum simte."

Am întrebat-o și pe Oana cu ce părere a rămas după filmare, din perspectiva omului care a lucrat cu artistul.

Jurnalist: "Cum l-ai descrie pe Namjoon ca om?"

Oana Maria Ursachi, producător executiv, Kodiak Alpha: "Cred că doar în câteva cuvinte: măreția lui vine din modestie și din bun simț. Pentru noi, el a fost personajul principal al videoclipului, nimic mai mult. A fost un om normal, muncitor, dedicat. Și-a făcut treaba. Nu a avut nicio secundă tendința să profite de faptul că este o vedetă sau un mare artist. Dimpotrivă. A muncit cot la cot cu colegii lui de la casting, a ascultat cu sfințenie indicațiile regizorului, și a făcut singur toate cascadoriile."

Namjoon a debutat alături de BTS în 2013. A fost primul membru care a semnat cu BigHit Entertainment și cel care a devenit liderul grupului, datorită calităților sale.

A scris și compus multe dintre piesele trupei, este cunoscut pentru pasiunea sa pentru artă și literatură, dar și pentru stângăcia lui și grija față de colegii săi.

Ca artist solo a lansat două mixtape-uri, RM și Mono. De la anunțul că membrii trupei pun pe pauză activitățile de grup pentru a face stagiul militar obligatoriu, Namjoon a scos și două albume: Indigo și Right Place, Wrong Person.

"Cred că este un album care anunță al doilea capitol al meu ca RM", a declarat într-un interviu.

Și este un album care a luat toți fanii prin surprindere, căci a apărut când Namjoon și-a început deja stagiul militar de câteva luni. Nimeni nu se mai aștepta să scoată ceva după Indigo, album apărut în decembrie 2022, descris ca fiind "the last archive of my twenties" - ultima însemnare din perioada când avea între 20 și 29 de ani.

Iar surpriza a fost și mai mare pentru fanii din România, când au aflat că, în secret, Namjoon a filmat pentru albumul său în București.

Cum, unde și când?

Am rugat-o din nou pe Oana să facă lumină și să ne spună mai exact cum a ajuns Namjoon să lucreze cu echipa ei.

Oana Maria Ursachi, producător executiv, Kodiak Alpha: "A fost o colaborare între mai multe companii. BigHit Music a apelat la Pulse Films din Marea Britanie. Pulse Films a apelat la Frame23 Studio și ei ne-au încredințat nouă plăcerea și onoarea de a oferi serviciile de producție locale din România.

Ca și echipă, noi, Kodiak Alpha, cu ajutorul partenerilor din hubul 6 Degrees Romania, și cu ajutorul Oanei Marinescu care a fost scenograf pe proiectul acesta, am reușit să livrăm la nivelul acesta de calitate, care, sper eu, i-a mulțumit.

Noi am livrat pe plan local echipa, formată din 80 de oameni, echipamentul tehnic, studioul, construcțiile de decor care au fost absolut magice."

Și ce decor! Toată povestea din clip se petrece în interiorul creierului lui Namjoon. Personajul principal este prezentat în interiorul unui labirint, semn că este complet pierdut.

Însoțit de alte patru personaje, trece prin diferite încăperi și situații care îi accentuează starea de confuzie.

A fost construit chiar și un cilidru rotativ imens, pe care RM încearcă să își găsească echilibrul, dar pare că totul se învârte cu el.

Oana Maria Ursachi, producător executiv, Kodiak Alpha: "Am filmat la Buftea, la studiouri, deoarece aveam nevoie de un platou destul de mare, în care să facem toate construcțiile de decor de care era nevoie.

Filmările efectiv au avut loc la sfârșitul lunii octombrie în România. În urmă cu șase luni."

Pe 28 octombrie 2023 Namjoon ne-a oferit și unul dintre indicii. A postat pe Instagram un video cu el purtând peruca brunetă, pe care o are și într-o secvență din clipul oficial.

Primele reacții ale fanilor

Imediat ce s-a răspândit zvonul că Namjoon a filmat în România, fanii nu și-au mai putut stăpâni bucuria.

Teodora Mosor, Inginer / ARMY: "M-am simțit de parcă ar fi venit la mine acasă, dar eu n-am fost acasă. Dar, cu toate astea, eram fericită că acum știa unde stau. Și cred că asta înseamnă și pentru toți ROARMY. Pentru RM, acum, România nu mai este o altă țară din Europa. Cred că acum are un loc special în inima lui. Și sunt sigură că toți ROARMY au fost mândri să afle asta."

Olimpia Buta, Asistentă medicală / ARMY: "Prima dată când am văzut numele câtorva români pe poster am crezut că au plecat undeva în Europa sau chiar au fost în Coreea și au lucrat la studio acolo, cu el.

Am simțit o bucurie imensă, pentru că o țară destul de mică din Estul Europei a reușit să-l convingă și o echipă atât de bună a reușit să-l aducă în România și să filmeze o treabă foarte interesantă."

Ioana Dobrin, Creator de conținut / ARMY: "Nu-mi venea să cred. Cred că am citit informația de vreo câteva ori, pentru că, pentru mine, Namjoon și România în aceeași propoziție, în aceeași frază, mi se părea wow. Cum? În România, în țara mea? A fost uimitor să văd asta.

Cred că pentru fanii BTS și pentru tot fandomul din România, pentru că suntem foarte mulți fani, foarte mulți ARMY aici, cred că este așa, luminița de la capătul tunelului care înseamnă că poate-poate vom avea parte de un concert și la noi în țară."

Andreea Moldovan, HR Specialist / ARMY: "Sinceră să fiu, am fost foarte uimită. A fost o chestie foarte neașteptată, cel puțin din perspectiva mea. Mai ales, m-a mirat faptul că a reușit să țină chestia asta ascunsă. Nimeni nu a știut nimic, până când am început să primim teaser-urile și am văzut creditele în videoclipuri. Mi se pare o chestie foarte șmecheră. Mi se pare că contribuie, cumva, la farmecul României."

Entuziasmul fanilor a ajuns și la Oana, sub forma unor mesaje pline de recunoștință.

Oana Maria Ursachi, producător executiv, Kodiak Alpha: "În primă fază, senzația a fost de overwhelming. Țin să le mulțumesc pentru toate mulțumirile adresate. Dorința mea cea mai mare este de a pune România pe hartă în domeniul cinematografiei. Faptul că mulți dintre ei au spus că ne mulțumesc că am pus România pe hartă în lumea kpop… mi se pare că suntem pe direcția potrivită.

Probabil că aceasta este o bună ocazie de a afla cât mai multe trupe de noi, de a-și încerca șansele să vină să filmeze la noi și, de ce nu, să concerteze. Observ că sunt foarte mulți fani în România. Dacă vocile lor vor fi auzite și vor face tot ce le stă în putere să fie auzite, cu siguranță se vor întâmpla lucruri."

Ce reprezintă Lost

La o zi după lansarea albumului Right Place, Wrong Person, a apărut un clip semnat Mini Moni Music. Pentru cei care nu știu, Mini și Moni sunt de fapt poreclele a doi membri din BTS: Mini - Jimin și Moni – Namjoon.

Liderul din BTS trece prin piesele de pe album alături de Jimin, colegul lui mai mic de trupă, și vorbește despre tot ce a simțit în ultima perioadă, presiunea de a fi lider, dar și despre semnificațiile pieselor.

"Este un cântec despre cât de pierdut m-am simțit. Cred că e piesa care reprezintă cel mai bine albumul. Este despre cineva care și-a pierdut calea", spune Namjoon în video.

I-am întrebat și pe ARMY ce părere au de noua piesă.

Andreea Moldovan, HR Specialist / ARMY: "Îmi place foarte mult. Sunt o persoană care are 26 de ani. Mi se pare că rezonează cu mine la un nivel foarte deep piesa lui și, în general, tot acest album, pentru că vorbește foarte mult despre cât de pierdut te poți simți, cât de overwhelmed poți să te simți la această vârstă. Și e destul de interesant să vezi că experiența sa este una universală și că, indiferent de unde ești, dacă ești in your twenties, este normal să te simți așa."

Teodora Mosor, Inginer / ARMY: "Mi s-a părut amuzantă. Ăsta a fost primul efect. Dar apoi, încercând să văd de fapt ce a vrut să exprime, am aflat că unul din actori închipuia Anxiety.

Înțeleg că nu a fost ușor pentru el și poate fi o referință și pentru alte persoane care se simt pierdute în mijlocul a ceea ce fac. Și că totuși poți merge mai departe, dar e bine să spui și lucrurilor pe nume și poate să scoți la iveală, de fapt, tot ceea ce ai ținut în tine până atunci."

Ioana Dobrin, Creator de conținut / ARMY: "După ce am văzut (n.r. videoclipul piesei) exact așa m-am simțiti și eu: pierdută. Și apoi mi-am dat seama că așa se numește melodia. E foarte tare ce a făcut el. La prima vedere, videoclipul mi s-a părut un pic ciudat, chiar m-am simțit pierdută. Dar, în același timp, muzica e o artă. Și cred că Namjoon chiar știe să facă din muzică artă și din tot ceea ce scrie, și din tot ceea ce transmite el."

Olimpia Buta, Asistentă medicală / ARMY: "Prima dată când am auzit-o am fost și eu un pic Lost, pentru că e foarte diferită de ce eram obișnuiți. Dar ne așteptam cumva să fie un album diferit, cu un altfel de sound. În schimb, după ce am analizat puțin versurile, mi-am dat seama că cu unele relaționez și eu."

"Pierdut" și în română

Un detaliu din videoclip care le-a atras atenția fanilor români a fost cuvântul "pierdut", scris în română, pe peretele liftului. O astfel de reprezentare culturală nu avea cum să fie trecută cu vederea.

Oana Maria Ursachi, producător executiv, Kodiak Alpha: "Dacă știam că o să se pună atâta accent pe acel cuvânt, aș fi scris mai frumos.

La rugămintea regizorului, la un moment dat, când se pregăteau să filmize scenele din lift, și-au dorit să scrie cuvinte care să se asocieze cu denumirea videoclipului în mai multe limbi. Și fiecare om de acolo a scris în limba maternă cuvinte associative. Eu am scris nowhere, am scris pierdut, am mai scris urs. Chestii care să asocieze, cumva, România cu titlul piesei."

Presiunea de a fi liderul BTS, reflectată în LOST

Namjoon a devenit liderul BTS în jurul vârstei de 18-19 ani. Pentru că era singurul care vorbea engleza, a fost traducătorul grupului și cel vorbea cu moderatorii străini. A semnalat asta și la începutul videoclipului, prin cei doi prezentatori care trec de la coreeană la engleză și, în același timp, își schimbă și starea de spirit.

"În grupul nostru, eu sunt cel care spune toate lucrurile corecte și drăguțe. Ies în față să reprezint grupul. Asta fac mereu, iar oamenii se așteaptă de la mine să țin discursuri și să dau interviuri în engleză", îi spune Namjoon lui Jimin.

Nu e prima dată când Namjoon recunoaște că a simțit presiunea de a fi liderul BTS. A vorbit despre asta și în Festa din 2022, când au sărbătorit aniversarea debutului lor.

Andreea Moldovan, HR Specialist / ARMY: "Toată lumea se așteaptă de la el la perfecțiune și chestia asta este o presiune foarte mare pentru oricine. Dar, în același timp, este de admirat modul în care cară toată presiunea aia, pentru că, în general, nu prea vezi cât de mult îl afectează. Este de admirat, dar în același timp nu știu dacă este de invidiat, pentru că e foarte greu să ai această presiune asupra ta, mai ales atât de tânăr."

Olimpia Buta, Asistentă medicală / ARMY: "El luând asupra lui interviurile în engleză și tot timpul se vedea că vrea să integreze și membri pentru a răspunde la întrebările jurnaliștilor, nu-mi pot imagina absolut tot ce simțea în momentele respective. Dar se vedea că era liderul care împingea de la spate echipa. Niciodată nu l-am simțit el punându-se primul și după aceea restul."

Ioana Dobrin, Creator de conținut / ARMY: "Presiune că e normal să simtă. BTS a ajuns la un nivel atât de mare încât cred că e un hard job pentru el. Dar cred că se descurcă super bine și poate tocmai presiunea asta l-a ajutat să se ridice la standarde și să fie din ce în ce mai bun."

Teodora Mosor, Inginer / ARMY: "Cred că a fost puțin forțat să se maturizeze brusc și repede. Îmi închipui că nu a fost ușor. Poate prin acest album ar trebui să înțelegem și mai bine cât de greu i-a fost de fapt."

ARMY TIME: Mulțumesc!

Tot ce este pierdut poate fi regăsit. Așa cum și ARMY se regăsesc printre versurile melodiilor lor, fie ele semnate de BTS sau cele din proiectele solo.

Bucuria pe care au simțit-o ROARMY este greu de descris în cuvinte. Vorba aia, trebuia să fii acolo ca să înțelegi. Trebuia să vezi lacrimile și entuziasmul. Povestea aceasta nu se poate încheia decât cu: Mulțumesc!

Olimpia Buta, Asistentă medicală / ARMY: "Mulțumesc Namjoon pentru toate sentimentele frumoase pe care le pui în muzica ta și în toată arta pe care o oferi! Dorim, noi ARMY, să trăim mai frumos, să fim niște oameni mai buni datorită muncii voastre, inclusiv ca echipă. Și mulțumim că ești un lider atât de bun, atât pentru BTS, cât și pentru ARMY. Să te întorci sănătos și repede din serviciul militar și să ne vedem cât mai repede la concert. Saranghae! (n.r. Te iubesc!)"

Teodora Mosor, Inginer / ARMY: "Dragă Kim Namjoon, să știi că și eu am fost total Lost când am aflat că ai fost în România. Noi, ROARMY, suntem mai mult decât onorați. Vreau să știi că într-o zi o să le povestesc nepoților mei cât de încântată am fost. Îți mulțumesc mult și Borahae (n.r. combinație dintre două cuvinte coreene, care se traduce: Voi avea încredere în tine și te voi iubi pentru mult timp)!"

Ioana Dobrin, Creator de conținut / ARMY: "Îți mulțumesc că ești cine ești tu, astăzi! Îți mulțumesc pentru tot ceea ce faci, pentru tot ceea ce ne trasmiți nouă, că încerci să fii un lider atât de bun! Și, pentru că suntem foarte mulți fani aici în România, te mai așteptăm la noi. Bineînțeles, să îi aduci și pe băieți. Să veniți toți în România, pentru că suntem mulți ARMY aici și chiar suntem mega entuziasmați. Ar fi minunat să avem un concert BTS la noi în țară."

Andreea Moldovan, HR Specialist / ARMY: "Namjoon, sper că știi că meriți lumea întreagă. Sper că știi că munca ta a avut un impact imens în lume și tu ne faci viețile mult mai bune doar pentru că ești tu însuți și pentru că creezi arta pe care vrei să o creezi. Așa că vreau doar să-ți spun mulțumesc pentru tot ceea ce faci și sper că vei continua să faci asta atât timp cât te face fericit."

Oana Stoica, Jurnalist și ARMY: "Și eu îți mulțumesc că ai venit aici! Suntem foarte mândri de tine, de voi toți. Nu îți faceți griji, ARMY nu v-au uitat. Suntem în Magic Shop și așteptăm să vă întoarceți. Nu uita: nu sunteți doar 7 cu noi alături. Borahae!"

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE