Luna iunie a fost cea mai caldă din istorie, anunță observatorul european al climei. Temperaturile au depășit recordurile în nord-vestul Europei, iar în restul lumii au fost mai mari decât cele obișnuite. Din cauza caniculei, autoritățile au început pe alocuri să limiteze programul de muncă, mai ales în afara clădirilor.
Companiile din Beijing au primit ordin de la guvern să oprească munca în aer liber. Serviciul meteo al Chinei a anunțat temperaturi arzătoare, de peste 40 de grade Celsius la umbră. În capitala Chinei a fost emisă o alertă roșie, cel mai înalt nivel al unui sistem de avertizare pentru temperaturi extreme.
De ce este din ce în ce mai cald?
Liu Mian, locuitoare a Beijingului: ”Este chinuitor să merg la muncă la această oră. Compania mea se află într-o clădire publică și aerul condiționat va fi oprit la ora șase seara. Dar trebuie să continuăm să lucrăm, iar ferestrele nu pot fi deschise. Este sufocant și dureros. Și când merg sub soare, mă simt ca o bucată de carne pusă pe grătar.”
În China, la nivel național, câteva zeci de staţii meteo au înregistrat temperaturi extreme record, potrivit Centrului Naţional de Meteorologie. Unii localnici din Beijing au spus că își dau seama că este mai cald decât în anii precedenți.
Hao Weijia, localnic: ”Cred că va fi din ce în ce mai cald. Când eram copii, nu exista aer condiționat. Cu toții am folosit ventilatorul electric. Și nu erau atât de multe vehicule. Cred că vehiculele și aerul condiționat afectează vremea. De ce este din ce în ce mai cald? Pentru că sunt din ce în ce mai multe mașini și din ce în ce mai multe clădiri de birouri în Beijing, iar aerul cald emis de aerul condiționat poate avea un impact asupra climei.”
Instituțiile care funcționează în subordinea statului, inclusiv sistemul de sănătate, au primit ordin să se asigure că persoanele în vârstă și cele bolnave au unde să stea în locuri răcoroase. În orașul cu 22 de milioane de locuitori, de zece zile se înregistrează temperaturi de peste 35 de grade Celsius, cea mai lungă serie de acest gen din 1961.