Miron Cozma este citat de procurorii Parchetului General, în dosarul Mineriadei. Miercuri, Ion Iliescu și Petre Roman au fost inculpați din nou în acest dosar. Fostul președinte și fostul premier sunt acuzați de infracțiuni contra umanității.
Miron Cozma, așteptat să ajungă la Parchetul General, în dosarul Mineriadei
Fostul lider al minerilor din Valea Jiului încă nu a ajuns la Parchetul General, deși Miron Cozma a fost citat pentru audieri pentru ora 10.00 dimineața.
Până la acest moment, au mai fost citate alte două persoane cu funcții importante la acel moment, iunie 1990, un general și un colonel, iar unul dintre ei a și stat de vorbă cu anchetatorii pentru scurt timp și, probabil, i s-a adus la cunoștință calitatea de inculpat în acest dosar. Cel de-al doilea, Peter Petre, discută acum cu procurorii militari. Acesta a spus, când a ajuns, că la vremea respectivă avea o funcție de coordonare la Unitatea Militară 0575 Măgurele, acolo unde au fost duși câțiva dintre cei care au fost ridicați din stradă, precizând că unii dintre ei fuseseră deja bătuți, iar alții au fost loviți în momentul când au fost coborâți din dube, în incinta Unității. El mai susține că, din punctul său de vedere, nu are niciun fel de vină și asta pentru că a respectat ordinele venite de atunci de la ministrul de Interne și de la procurorul general, care i-ar fi spus că trebuie să îi găzduiască pe cei ridicați din Piața Universității în Unitatea Militară, deoarece în celelalte zone nu mai era loc.
Cu o zi în urmă, miercuri, fostul premier al României de imediat după Revoluția din 1989, Petre Roman, și fostul prim-vicepremier, Gelu Voican Voiculescu, au fost și ei la sediul Parchetului General pentru audieri în dosarul Mineriadei. De asemenea, procurorii s-au dus acasă la Ion Iliescu, acuzat de săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, să-l audieze și pe el în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.
Început în 2017, dosarul a fost reluat de la zero în 2020, după o decizie a judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la evenimentele violente din iunie 1990, când forțele de ordine au intervenit în forță împotriva protestatarilor din Piața Universității, fiind considerate cele mai brutale dintre toate acțiunile minerilor.