Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Dosarul Mineriadei: Ion Iliescu și Petre Roman, inculpați. Vizitat acasă de procurori, Iliescu nu a dat declarații

Fostul premier al României de imediat după Revoluția din 1989, Petre Roman și fostul prim-vicepremier, Gelu Voican Voiculescu, au fost chemați miercuri la sediul Parchetului General pentru audieri în dosarul Mineriadei.

15/01/2025 , 15:18

Ion Iliescu și Petre Roman, inculpați în dosarul Mineriadei. Vizitat acasă de procurori, Iliescu nu a dat declarații

Fostul președinte Ion Iliescu și fostul premier Petre Roman au fost inculpați în dosarul Mineriadei din iunie 1990 pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității.

Procurorii trebuie să refacă ancheta în acest dosar, după ce probele strânse de anchetatori au fost anulate în instanță.

Inițial, în iunie 2017, fostul președinte Ion Iliescu a fost trimis în judecată alături de Petre Roman și fostul director SRI Virgil Măgureanu. Însă, în decembrie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar pentru refacerea de la zero a anchetei.

O procuroare de la Parchetul General s-a deplasat, miercuri, la locuința lui Ion Iliescu, însă fostul șef al statului nu a vrut să dea o declarație în dosar.

„În acest moment procesual, nu au vrut să dea declarații, dar înțelegeți că este un moment procesual. Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale este una complexă, are aproape 300 de pagini și au vrut să o citească și să vină cu declarații ulterior, după ce iau la cunoștință de probe și ceea ce am reținut noi pe larg. La acest moment procesual, nu au vrut să dea declarații. Nu știm dacă îi trimitem în judecată, este o etapă procesuală, beneficiază încă de prezumția de nevinovăție, își pot face apărări și eu nu pot să mă pronunț la acest moment cu privire la o eventuală soluție care se va da în acest dosar”, a explicat procuroarea care se ocupă de acest dosar.

În cazul lui Ion Iliescu se aplică o procedură specială, deoarece el nu se poate deplasa la sediul Parchetului, având 95 de ani.

15/01/2025 , 14:23

Iliescu ar fi refuzat să discute cu procurorii

Fostul președinte Ion Iliescu trebuia să fie audiat, la reședința sa, de către o echipă de procurori din cadrul Parchetului General, în dosarul istoric al mineriadei, însă el ar fi refuzat să discute cu aceștia.

Iliescu e acuzat de infracțiuni contra umanității. El ar fi refuzat să mai dea declarații, iar același lucru l-a făcut și Gelu Voican Voiculescu.

Fostului președinte îi va fi comunicată calitatea de inculpat în dosarul mineriadei, calitate care i-a fost comunicată și lui Petre Roman. Ion Iliescu este acuzat că ar fi chemat minerii în București, în 13 iunie 1990, în urma protestelor din Piața Universității, când românii au cerut aplicarea punctului 8 din proclamația de la Timișoara, prin care le-ar fi fost interzis foștilor membri ai Partidului Comunist și ai Securității să ocupe funcții publice.

Din rechizitoriul procurorilor, reiese că, în urma mineriadelor, au murit patru oameni, au fost violate două persoane și peste 1.300 de persoane au fost vătămate, iar mai mult de 1.200 de oameni au fost reținuți ilegal. În acest dosar, care trenează de 35 de ani, la fel ca dosarul Revoluției, sunt inculpați mai mulți lideri ai acelei perioade.


Știrea inițială:

Iliescu și Roman sunt acuzați de săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii.

Roman s-a prezentat la Parchet. În schimb, deși a confirmat primirea notificării, Gelu Voican Voiculescu ar fi menționat că este bolnav și nu ajunge, solicitând totodată o amânare.

Pentru audierea fostului președinte, Ion Iliescu, la rândul său acuzat, procurorii au mers la domiciliul acestuia.

Petre Roman, despre evenimentele din 1990: "De două luni, oamenii blocau Piața Universității "

Petre Roman a ajuns miercuri dimineață la Parchet și a declarat că acuzațiile la adresa sa reprezintă o nedreptate.

Această în învinuire este profund nedreaptă şi am să vă expun de ce. Ce interes aveam eu, mai mult decât atât, cum aş fi putut eu, profesor, cercetător, trecut prin baricada de la Inter, unde au fost 39 de tineri camarazi de-ai mei ucişi de gloanţele trase la ordinul lui Ceauşescu. Angajez România pe drumul spre Uniunea Europeană, spre NATO. Această angajare am făcut-o, ca să spun aşa categoric şi fără niciun fel de îndoială şi ezitare.

Deci cum aş fi putut eu, ce interes aveam ca să organizez, să fac un complot, o represiune împotriva cui? Împotriva unor oameni care, constatarea evidentă este că de două luni blocau traficul în Piaţa Universităţii, dar, încă o dată, eu eram cel venit de pe baricadele libertăţii şi democraţiei”, a declarat Petre Roman, la intrarea la sediul Parchetului General.

Întrebat dacă a fost cooptat de preşedintele de atunci Ion Iliescu în acest plan, fostul premier a răspuns: „Nu există niciun asemenea plan în care eu să fi fost prezent, niciun fel”.

Acesta a adăugat că nu există nicio dovadă că ar fi fost implicat în aducerea minerilor.

Nu există nicio dovadă că aş fi fost eu angajat în aducerea minerilor şi s-a întâmplat ceea ce ştiţi foarte bine şi am declarat în 16 iunie”, a mai spus Petre Roman.

Procurorii sunt obligați să reia ancheta în dosarul Mineriadei din iunie 1990, după ce instanța a anulat probele colectate de anchetatori.

În decembrie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât definitiv să retrimită cazul la Parchet pentru refacerea investigațiilor. Dosarul, care a fost inițial trimis în judecată în 2017 și i-a implicat pe fostul președinte Ion Iliescu, fostul prim-ministru Petre Roman și fostul șef al SRI Virgil Măgureanu, a rămas în cameră preliminară timp de doi ani.

În mai 2019, instanța supremă a emis o decizie preliminară prin care ancheta trebuia reluată, provocând nemulțumiri majore în rândul victimelor și al urmașilor acestora.

Marin Stoica, una dintre victimele bătute brutal în timpul Mineriadei, a declarat că această hotărâre reprezintă o „bătaie de joc” și că după aproape trei decenii de așteptare, dreptatea încă lipsește. „Cu sângele nostru am câștigat libertatea. Acest dosar istoric este o bătaie de joc pentru toți cei care au suferit,” a spus el, amintind de faptul că a fost agresat până a intrat în comă.

Hotărârea din mai 2019 a fost contestată atât de Parchetul General, cât și de sute de victime și urmașii lor. Totuși, în decembrie 2020, instanța supremă a respins definitiv contestațiile, stabilind că dosarul trebuie să fie investigat din nou.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE