Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mii de protestatari, din nou în stradă, în Israel. Oamenii au luat cu asalt gara și bursa din Tel Aviv

Poliția din Israel a folosit tunuri cu apă pentru a împrăștia mulțimea de protestatari. Oamenii au ieșit din nou cu miile în stradă, împotriva reformei justiției, plănuită de guvernul lui Benjamin Netanyahu.

Proiectul de lege, care limitează puterile Curții Supreme, a fost votat în primă lectură și va deveni act normativ săptămâna viitoare. Oamenii au luat cu asalt gara și bursa din Tel Aviv și au pichetat sediul celui mai mare sindicat din țară.

Protestele aruncă o umbră asupra vizitei președintelui Isaac Herzog, în SUA, cu ocazia aniversării a 75 de ani de la nașterea statului Israel.

Israelienii protestează față de intenția celui mai de dreapta guvern din istoria țării de a da puteri sporite aleșilor în detrimentul sistemului de justiție. Acest lucru ar distruge democrația din țară, potrivit lor.

Shakar Porat, avocată: "Problema este că sistemul judiciar nu ar trebui politizat. Și ceea ce încearcă, de fapt, este să politizeze sistemul judiciar. Asta cred că este problema. Cred că toate aceste legi pe care încearcă să le adopte sunt foarte subiective și menite să îi protejeze."

Amir Amit, pensionar: "Odată ce cineva încearcă să-ți distrugă casa, să demoleze baza democrației tale, nu iei parte la acțiunile lui. Nu vom lua parte la ele."

Protestatarii au luat cu asalt sediul sindicatului Histadrut, cel mai mare din țară, dar și sediul bursei din Tel Aviv.

Tzvia Bader, protestatară: "Am venit la bursă, pentru că acesta este simbolul a ceea ce face această nebunie a dictaturii pentru economia Israelului. Aceasta deturnează economia israeliană de la statutul de națiune de startup, de la o națiune în creștere, de la locul al doilea după Silicon Valley. Am devenit o țară de lumea a treia."

Oamenii protestează din ianuarie

Demonstranții, mulți dintre ei rezerviști, au creat lanțuri umane și au blocat una dintre intrările în sediul militar din centrul orașului. Și gara din Tel Aviv a fost luată cu asalt, iar protestatarii i-au îndemnat pe toți israelienii să facă la fel.

Oamenii au ieșit constant în stradă din ianuarie. Aliații lui Benjamin Netanyahu au propus o serie de modificări ale sistemului juridic, menite să slăbească ceea ce pretind că sunt puterile excesive ale judecătorilor. Însă protestatarii spun că acestea l-ar avantaja pe premierul israelian, care este judecat pentru fapte de corupție.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE