Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marcel Ciolacu respinge economisirea obligatorie de energie electrică: "Obligația unor lideri politici este să găsească soluții, nu să se vaite"

Liderul PSD Marcel Ciolacu respinge propunerea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a face obligatoriu economii de energie electrică. Social-democratul subliniază că nu vrea să repete experiența penuriei din perioada comunistă, precizând că rolul liderilor politici este de a găsi soluții, astfel încât modul de viață al oamenilor să nu se schimbe.

”Sunt niște lideri de dreapta și din România, dar și din Europa, care au început să vorbească despre raționalizare, despre cum să stingem becuri. Părinții noștri au muncit și au murit ca astăzi România să aibă cât de cât o independență energetică. Nu trebuie să venim noi acum și să distrugem ce-au construit ei sub o umbrelă că există o criză și trebuie să începem să raționalizăm și să învățăm cum să ne spălăm. Nu! Obligația unor lideri politici este să găsescă soluții și să se implice, nu să se vaite”, a declarat președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Care sunt propunerile Comisiei Europene

Comisia Europeană a propus miercuri un pachet de măsuri pentru protejarea consumatorilor și companiilor vulnerabile din blocul comunitar.

În pachetul de măsuri înaintat de Ursula von der Leyen se regăsesc următoarele:

  • Economisirea inteligentă a energiei electrice la orele de vârf;
  • Plafonarea profiturilor companiilor care produc energie electrică cu costuri scăzute și redirecționarea profitului către persoanele și companiile vulnerabile;
  • Plafonarea veniturilor companiilor producătoare de combustibili fosili și o contribuție de solidaritate pentru acestea;
  • Sprijinirea companiilor de utilități energetice, pentru a contracara volatilitatea piețelor;
  • Plafonarea prețului la gazul rusesc.

"Ne confruntăm cu o situație extraordinară, deoarece Rusia este un furnizor de energie pe care nu ne putem baza și care manipulează piețele energetice. Prin reducerea cererii, am sporit capacitatea de a contracara Rusia și i-am slăbit influența în ceea ce privește aprovizionarea energetică (…)

În acest moment, Norvegia livrează mai mult gaz către UE decât Rusia. De asemenea, investim considerabil în energia regenerabilă la nivelul UE, prin RePowerEU. Vedem, de asemenea, că manipularea piețelor de gaze are un efect de contagiune și asupra pieței energiei electrice. Ne confruntăm cu prețuri astronomice la electricitate pentru gospodării, dar și pentru companii, iar volatilitatea pieței este uriașă (…). Acestea sunt vremuri grele. Dar sunt convinsă că europenii au forța economică, voința politică și unitatea necesare pentru a menține controlul", a declarat Ursula von der Leyen, șefa Executivului European. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE