Marcel Ciolacu a anunțat care sunt măsurile fiscal-bugetare pe care le va lua Guvernul pentru asigurarea sustenabilităţii financiare. Șeful Guvernului a spus, printre altele, că se vor tăia masiv posturi de la stat și se vor comasa instituții.
Totodată, premierul a precizat și că vor primi vouchere de vacanță și indemnizații de hrană doar angajații care vor avea salariul sub 8.000 de lei net.
Ciolacu: „E total incorect să dăm și superbugetarilor vouchere de vacanță”
Marcel Ciolacu, premierul României: „Reducem masiv funcțiile de conducere din aparatul bugetar. Tăiem posturi vacante, comasăm și descentralizăm instituții ca să reducem birocrația și limităm cheltuielile statului inclusiv prin plafonarea sporurilor. Cu salariul la stat de 8.000 de lei nu poți cere vouchere de vacanță, plus indemnizație de hrană”.
„Cei cu salarii mici vor primi în continuare vouchere, chiar le creștem valoarea, dar e total incorect să le dăm și superbugetarilor”.
„Un capitol important îl reprezintă măsurile de reducere a fraudei și evaziunii fiscale. Creștem masiv amenzile și trecem pe scară largă la confiscarea bunurilor din evaziune”.
„Introducem un instrument nou, numit e-Sigiliu, ca să vedem trasabilitatea mărfurilor și impozităm cu 70% sumele nejustificate de persoanele fizice”.
„Am ținut mult la supraimpozitarea luxului, a viciului și, mai ales, a profiturilor excesive. Cred cu tărie că sunt necesare și legitime. Mai ales în această perioadă. Cine are proprietăți scumpe de peste 500.000 euro sau mașini scumpe este normal să plătească mai mult”.
„De asemenea, alcoolul, tutunul, băuturile cu zahăr și, ulterior, jocurile de noroc trebuie taxate mai mult. Asta pentru că produc efecte ce devin probleme majore de sănătate publică ale țării”.
„Taxăm suplimentar profitul băncilor și, mai ales, venim cu o nouă filosofie în cazul companiilor mari, care vor plăti un impozit de minimum 1% din cifra de afaceri. Este o măsură de echitate pe care o propun de doi ani de zile, de când eram în Opoziție, ca marile companii să plătească măcar nivelul minim al unei companii românești”.